Skocz do zawartości

Dostęp zdalny do wyników odczytu z modułu RFID (rejestracja czasu pracy) na Arduino UNO

paciek001

Pomocna odpowiedź

Dzień dobry.

Mam za zadanie zrealizowanie na Arduino UNO R3 projektu rejestracji czasu pracy (z wykorzystaniem czytnika RFID) z dostępem zdalnym do otrzymywanych wyników. Wykonałem w tym celu układ w oparciu o materiał Botlandu "#9 Moduł RFID MF RC522 - obsługa i przykład użycia z Arduino":

Poszukuję natomiast rozwiązania technicznego dla podłączenia Arduino do internetu w celu udostępniania informacji odczytywanych informacji (wstępnie planuję wykorzystać chmurę HiveMQ).

W celu wykonania projektu zakupiłem poniższe moduły:

ESP32 WiFi + BT 4.2- platforma z modułem ESP-WROOM-32 zgodny z ESP32-DevKit

Moduł sieciowy Ethernet ENC28J60

Na chwilę obecną mam następujące pytania:

1. Czy na bazie któregoś z tych modułów będę w stanie rozszerzyć układ z nagrania, umożliwiając połączenie z internetem?

2. Jak mogę rozbudować układ przedstawiony na nagraniu, aby umożliwić takie połączenie?

3. Biblioteki Arduino IDE przygotowane do korzystania z powyższych modułów zakładają wykorzystanie pinów I/O Arduino, które mam już zajęte. W jaki sposób mogę zmodyfikować pobraną bibliotekę?

Jest to mój pierwszy poważny projekt z Arduino. Bardzo proszę o wsparcie. 🙂

obraz_2024-11-06_224706757.png

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.