Skocz do zawartości

Problem z trybem automatycznej regulacji temperatury w arduino

Radzio_

Pomocna odpowiedź

@Radzio_ No tak, nie napisałem ani jednej linijki kodu dlatego, że wpierw musiałem zaznajomić się z tematem. Jakie było moje zaskoczenie jak na Wikipedi przeczytałem, że wędzenie na zimno odbywa się w temperaturze 16 - 22 C przy wilgotności 90 - 95% (?!)... Obejrzałem parę ciekawych filmów na JuTube i obecnie nieco więcej wiem.

Myślałem również nad tym w jaki sposób zastąpić dane otrzymywane z czujników. Można ręcznie kręcić potencjometrami, można zmusić inne arduino aby coś tam wysyłało, można nawet napisać program aby sam sobie wysyłał dane i je interpretował. Jednak w końcu nie ma to jak stworzyć małą wędzarnie i tam na żywym organizmie testować sterowanie, niestety w domu nie ma szans, na zewnątrz przy tej pogodzie nie chce się ...

Mam pytanie - jak chcesz ustawiać ręcznie czas to z jaką rozdzielczością - rozumiem , iż minuty nie mają tutaj znaczenia . Co 15 min ? 30 ? co godzinę ?

To samo tyczy się temperatury np.: wędzenie ciepłe 23-40C wilgotność 70-90%, czy chcesz wprowadzać np. temp. 30 C z tolerancją np.: +- 5C ?

Co do millis - powiedzmy, że wprowadzasz sobie wesoło np. ryby na parę godzin. Jest godzina wieczorna, ale wiesz , że maszyna zrobi wszystko dobrze, więc idziesz spokojnie spać. Wstajesz rano i jak to zwykle musisz tam i tam , przecież ryby mogą poczekać ... w sumie następny dzień przeleciał jednak chcesz te ryby wyciągnąć (wiele godzin po "zakończeniu wędzenia"). Przychodzisz a wędzarnia nadal funkcjonuje.... dlaczego ? i podpowiem ci, że nie ma błędu ani w programie , ani nic nie zepsuło się w arduino. Jest problem w pominięciu faktu że licznik millis się zeruje  (zapomniałem ile dni , chyba więcej niż 40) i jak wprowadzisz wędzenie , a licznik będzie blisko wyzerowania to warunek dla wędzenia zostanie spełniony , aż do przepełnienia, a jak się przepełni to wędzenie przez następny miesiąc (jakbyś wyleciał na wakacje :). 

Drugie co mnie niepokoi to ta świeca żarowa, niech się nagrzewa i niech leci gaz. Niech arduino się zawiesi...  

27 minut temu, Santiago napisał:

Co do millis

Nie cytuję całości bo za dużo tego... Millis i owszem kręci się w koło ale przecież raz zakończony cykl nie może uruchomić się ponownie. W krytycznej sytuacji cały system po zakończeniu cyklu może wyłączyć swoje zasilanie i fajrant. 

29 minut temu, Santiago napisał:

Drugie co mnie niepokoi to ta świeca żarowa, niech się nagrzewa i niech leci gaz. Niech arduino się zawiesi...  

Od tego jest watchdog w mikrokontrolerze, jak zadziała, po resecie ma być wszystko odłączone, system wyłączony patrz wyżej. I druga rzecz gdybyśmy tak myśleli to nadal mikrouklady wbudowane nie miałyby by miejsca w naszych domach i w wielu innych dziedzinach oraz miejscach. Bo.. Zawsze coś może się stać

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.