Skocz do zawartości

Problem z trybem automatycznej regulacji temperatury w arduino

Radzio_

Pomocna odpowiedź

(edytowany)
22 minuty temu, Santiago napisał:

I ostatnie pytanie na dziś (jutro wstaję przed 4), z tego co czytałem wędzarnia powinna być szczelna, aby nie uciekała temperatura oraz aby dym dobrze rozprowadzał się po mięsie. Cyrkulacja wewnątrz zalecana , ale z tego co napisałeś to dym powinien zostać usuwany ... , może źle zrozumiałem - w końcu nigdy niczego nie wędziłem, ani nie miałem nigdy bezpośredniego kontaktu z wędzarnią. 

Opisz też jak przebiega cykl wędzenia mięsa, kiełbasy, ryb. Czyli czas, temperatura. Czy zawsze musi być stała temperatura ? Czy cyrkulacja powietrza wewnątrz musi się zmieniać ? (to mi się wydaje bezsensowne - ponieważ zawsze powinna być taka sama). I orientacyjny czas dla wyżej wymienionych (no chyba , że jutro z kodu do wyciągnę 🙂 )

Generalnie wędzarnia nie może być szczelna, jeśli rozpoczynasz wędzenie i masz przygotowane mięso, bądź inny surowiec, musi być on suchy (ocieknąć z solanki, itp) samą wędzarnię musisz rozgrzać do adekwatnej temperatury dla danego surowca i wysuszyć samą komorę by nie było wilgoci(psuje to smak wędzonki bo wilgoć zbiera się na surowcu przez co substancje smoliste osiadają na surowcu i staje się wędzonka mniej smaczna) W przypadku serów masz temperaturę około 40*C i wędzisz około 8-10 h na średnim zadymieniu( po to zasuwa i przepustnica). w przypadku mięsa jest to 20-30*C w przypadku wędzenia na zimno przez około 5-10 dni po 7-9 h dziennie przy średnim zadymieniu, 40-60*C w przypadku wędzenia na ciepło przez około 2-4 dni przy dużym zadymieniu po 7-9 h dziennie, albo 70-90*C w przypadku wędzenia na gorąco przez 8-10 h przy małym zadymieniu. Co do ryb to masz około 50*C przez 1-4 h przy małym zadymieniu . Jeśli wędzarnia jest rozgrzana, działa jak piec akumulacyjny, jeśli dostarczysz stałą temperaturę, nie wystygnie, a będzie równomiernie rozprowadzona w całej wędzarni. No i nie każdym rodzajem drewna możesz wędzić. 🙂 Zgadza się, temperatura musi być stała, ale adekwatna do rodzaju wędzonki czy wybranego typu wędzenia.

Edytowano przez Radzio_

No niestety znowu coś wyskoczyło (problem z ogrzewaniem), przez tydzień zapoznam się bardziej z tematem , oraz wejdę w noty katalogowe czujników (oczywiście jest to zbędne ponieważ znasz się na tym lepiej). Mnie powinno tylko interesować co przychodzi do uC. Podłączę również klawiaturę membranową , która mi się średnio podoba (nieestetyczna) , no i przestudiuję cały opis wędzenia (wydaję się to nieco skomplikowane). 

Jak również intryguje mnie ta świeca żarowa,  wiem  ,że w samochodach się to używa ... ale 500 C ? aby nastąpił samozapłon ? Opisz to. ( Oczywiście mogę i znajdę w internecie,  ale jak wysłałeś film to wiele rzeczy się wyklarowało, tak ,że wolę informację z pierwszej ręki).

Dnia 25.11.2024 o 20:24, Santiago napisał:

No niestety znowu coś wyskoczyło (problem z ogrzewaniem), przez tydzień zapoznam się bardziej z tematem , oraz wejdę w noty katalogowe czujników (oczywiście jest to zbędne ponieważ znasz się na tym lepiej). Mnie powinno tylko interesować co przychodzi do uC. Podłączę również klawiaturę membranową , która mi się średnio podoba (nieestetyczna) , no i przestudiuję cały opis wędzenia (wydaję się to nieco skomplikowane). 

Jak również intryguje mnie ta świeca żarowa,  wiem  ,że w samochodach się to używa ... ale 500 C ? aby nastąpił samozapłon ? Opisz to. ( Oczywiście mogę i znajdę w internecie,  ale jak wysłałeś film to wiele rzeczy się wyklarowało, tak ,że wolę informację z pierwszej ręki).

500C to temperatura krytyczna, przy której sterownik ma wywalić błąd, samą świecę odłącza przy 30 C, a tu chodzi o to ze ma sie zapalić gaz i rozpalić drewno by po chwili rozłączyć świecę i gaz i dalej juz sam wentylator podtrzymywał temperaturę odczytywaną z dallasa(swoją drogą życie nauczyło że nie warto robic czegos co jest przystosowane do czegoś innego, nie powiem komu z rodzinki sie spieszyło i rozpalili ognisko w srodku i czujnik szlag trafił hehe), bądź co bądź aktualnie na kijach jest pokaźny zbiorek wędzonek i sterownik jak na bardzo prymitywnie zaprogramowany spisuje się świetnie.

@Radzio_ "  powiem komu z rodzinki sie spieszyło i rozpalili ognisko w srodku i czujnik szlag trafił " - pewnie szwagier. 

Znowu starałem się przebrnąć przez twój kod. Niestety nie udało się. Zapoznałem się z notami katalogowymi i w miarę poznałem podzespoły - czujnik temperatury bardzo interesujący ! 

Co do wędzenia to jak zwykle nowe pytania. Co to znaczy małe, średnie duże zadymienie... , no ale to już sam sobie ustawisz. Dzisiaj stworzę szkic programu. 

Niestety nie wiem w jaki sposób zastąpić czujniki. Fotorezystor i termistor posiadam klawiaturę membranową i jakiś wentylator , jednak reszty nie. 

Myślałem nad tym aby drugie arduino emulowało wędzarnię , ale to znowu wymaga napisania drugiego kodu 🙂

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

2 godziny temu, Santiago napisał:

@Radzio_ "  powiem komu z rodzinki sie spieszyło i rozpalili ognisko w srodku i czujnik szlag trafił " - pewnie szwagier. 

Znowu starałem się przebrnąć przez twój kod. Niestety nie udało się. Zapoznałem się z notami katalogowymi i w miarę poznałem podzespoły - czujnik temperatury bardzo interesujący ! 

Co do wędzenia to jak zwykle nowe pytania. Co to znaczy małe, średnie duże zadymienie... , no ale to już sam sobie ustawisz. Dzisiaj stworzę szkic programu. 

Niestety nie wiem w jaki sposób zastąpić czujniki. Fotorezystor i termistor posiadam klawiaturę membranową i jakiś wentylator , jednak reszty nie. 

Myślałem nad tym aby drugie arduino emulowało wędzarnię , ale to znowu wymaga napisania drugiego kodu 🙂

Zadymienie, czyli chodzi o to że niektóre surowce musisz wędzić mniejszym dymem, czyli np, ze jak otworzysz wędzarnię to widzisz surowiec, a nie że jak otwierasz to papieża wybierają hehe. Po to przepustnica na kominie wylotowym i rurze wlotowej. Bo jak np ser byś wędził na pełnym otwarciu(papieskie zadymienie hehe) to smak tego sera byłby dość mało przyjemny, czuć byłoby dym w większości.

19 godzin temu, Radzio_ napisał:

czujnik szlag trafił

Dlatego pisałem że DS18B20 to zły wybór do tego zastosowania. Są czujniki które wytrzymują temperatury znacznie wyższe ale nie ten. 

• Lubię! 1

38 minut temu, Radzio_ napisał:

Po to przepustnica na kominie wylotowym i rurze wlotowej

One też będą automatycznie sterowane? To potrzebny jest czujnik przejrzystości dymu.

W pewnym sensie.

Linie danych są wspólne dla wszystkich czujników, natomiast każdy z nich ma podłączoną indywidualną  GPIO procesora - ono służy jako adresowanie. W danej chwili tylko jedna z nich może być aktywna.

Tu znajdziesz stosowną bibliotekę.

Edytowano przez jand

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.