Skocz do zawartości

Kierownica do PC - jakich wiele na arduino leonardo

Pomocna odpowiedź

Zachorowałem na kierownice do PC jednak patrząc na ceny (kiery z FFB) trochę ostudziło moje emocje. Jednak natknąłem się na tematy DIY które pokazują że można zbudować własną kierownice za niewielkie pieniążki. Żeby sobie ułatwić (albo i utrudnić) zadanie pomyślałem o kolumnie kierowniczej z samochodu. Kolumna pozostała mi z projektu budowy Trabanta. Owa kolumna posiada już w sobie silnik DC z przekładnią oraz czujnik kąta skrętu. Kolumna pochodzi z KIA RIO III. Jednak trochę to waży ale za to będzie stabilniejsze.

Jako że nie potrafię pisać programu to z pewnością będę się posiłkować gotowcami.

Na początek trzeba pomyśleć czy to ma sens czy jednak budować od podstaw.

Silnik kolumny po podłączeniu 12 V kreci się pobiera jałowo ok 2A jak się go ręka przyhamuje dochodzi do 5A. Więc stwierdzam ze jest OK. Czyli silnik już mam.

Przekładnia również już jest, jednak jej budowa jest przeznaczona do wspomagania a nie do budowania siłowego sprzężenia zwrotnego. Czy będzie to dobre rozwiązanie to wyjdzie w użytkowaniu.

Kolejny element układanki to właśnie czujnik kąta skrętu z kolumny. Chciałbym go wykorzystać ale jak się nie da to będę zmuszony zastosować tak jak wszyscy enkoder inkrementalny który po prostu się sprawdza w tego typu projekcie.

No i zaczynają się schodki bo nie wiem jak podłączyć czujnik skrętu. Posiada on 8 pinów. W sieci udało mi się znaleźć schemat 

1726350466473.thumb.png.cfceba90d8fa30094ca7743eb2b69d15.png

Chcąc sprawdzić jego działanie podłączyłem 5V pod pin: 4,8 - GND ; 1,2,5 + 5V. Być może już go uśmierciłem ale oto co uzyskałem po podłączeniu oscyloskopu pod pin 3 i kręcąc kierownicą

Czy taki sygnał można wykorzystać?? Jest prawidłowy??

Edytowano przez placiktrab
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.