kellyq Napisano Grudzień 25, 2024 Udostępnij Napisano Grudzień 25, 2024 Siema Potrzebuję do projektu na esp32: - 5 wyjść pwm - 10 wyjść na przetworniki hx711 (5 przetworników) - 5 wyjść na elektrozawory - 1 wyjście na przełącznik nożny wyzwalający, przerwanie zewnętrzne potrzebne -4 wyjścia na 4 przyciski menu -2 wyjścia sda i scl na wyświetlacz Razem 27 portów ;( ESP32 nie ma tyle, używam espwroom32e Na elektrozawory i przyciski można się pokusić o użycie ekspandera portów np. mcp23017, wtedy potrzeba 18 portów w sumie. Już by prawie było tylko kwestia tego że niektóre porty są tylko input only jak to napisali. Pytanko jakich portów wymaga ten hx711, tam jest data i clock, czy to data jest w jedną stronę tylko? Nie wiem jak to rozwiązać z tymi portami, korzystam z tej stronki https://lastminuteengineers.com/esp32-pinout-reference/
_LM_ Grudzień 25, 2024 Udostępnij Grudzień 25, 2024 (edytowany) Jeśli nie jest wymagana komunikacja bezprzewodowa to użyłbym mikrokontrolera który ma już na pokładzie wystarczającą ilość GPIO zapewne któregoś STM32 Zaś w twoim przypadku podejrzewam że dałoby się ograniczyć ilość potrzebnych GPIO - do HX711 jedna linia zegarowa zamiast pięciu wyjścia na elektrozawory sterować zp: ekspanderów I2C na tym samym porcie co wyświetlacz, przyciski również podłączyć do ekspandera. PWMy raczej muszą zostać jak jest. Sterowanie z przerwania - w sumie również na ekspander bo mają ona wyjście przerwania kiedy coś się zmieni na GPIO Także da się sporo zaoszczędzić Edytowano Grudzień 25, 2024 przez _LM_
ethanak Grudzień 25, 2024 Udostępnij Grudzień 25, 2024 Pwm na i2c. Jeden pin na pedał z przerwaniem, reszta na ekspander. Na razie mamy trzy piny + te całe hx-y (nawet gdyby inaczej się nie dało to mamy 13 pinów). Coś mi się wydaje że z ilością pinów XIAO się wyrobi...
ethanak Grudzień 25, 2024 Udostępnij Grudzień 25, 2024 Prościej: ekspander na i2c, piny bootstrap (te zaznaczone na żółto) jako wyjścia pwm (uwaga na polaryzację wstępną). Potrzebny tylko jeden dodatkowy moduł (ekspander). Ale ja i tak użyłbym PCA9685 do pwm (ew. elektrozaworów).
kellyq Grudzień 26, 2024 Autor tematu Udostępnij Grudzień 26, 2024 12 godzin temu, ethanak napisał: Ale ja i tak użyłbym PCA9685 do pwm Chyba to się nie nada, minimalna częstotliwość 40Hz, ja potrzebuję 17-21Hz do wibracyjnego podajnika
ethanak Grudzień 26, 2024 Udostępnij Grudzień 26, 2024 No to tak jak pisałem, piny bootstrap jako wyjścia. W module są już podciągnięte. 1
kellyq Grudzień 26, 2024 Autor tematu Udostępnij Grudzień 26, 2024 przetestowałem piny 5, 12,15 i chyba będzie to działać na pwm układ startuje normalnie, dzięki no i ten ekspander zastosuje 1
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »