Skocz do zawartości

ESP32 mało pinów

Pomocna odpowiedź

Napisano

Siema 

Potrzebuję do projektu na esp32:

- 5 wyjść pwm

- 10 wyjść na przetworniki hx711 (5 przetworników)

- 5 wyjść na elektrozawory

- 1 wyjście na przełącznik nożny wyzwalający, przerwanie zewnętrzne potrzebne 

-4 wyjścia na 4 przyciski menu

-2 wyjścia sda i scl na wyświetlacz

Razem 27 portów ;(  ESP32 nie ma tyle, używam espwroom32e

Na elektrozawory i przyciski można się pokusić o użycie ekspandera portów np. mcp23017, wtedy potrzeba 18 portów w sumie. Już by prawie było tylko kwestia tego że niektóre porty są tylko input only jak to napisali. Pytanko jakich portów wymaga ten hx711, tam jest data i clock, czy to data jest w jedną stronę tylko?

Nie wiem jak to rozwiązać z tymi portami, korzystam z tej stronki

https://lastminuteengineers.com/esp32-pinout-reference/

(edytowany)

Jeśli nie jest wymagana komunikacja bezprzewodowa to użyłbym mikrokontrolera który ma już na pokładzie wystarczającą ilość GPIO zapewne któregoś STM32 

Zaś w twoim przypadku podejrzewam że dałoby się ograniczyć ilość potrzebnych GPIO - do HX711 jedna linia zegarowa zamiast pięciu

wyjścia na elektrozawory sterować zp: ekspanderów I2C na tym samym porcie co wyświetlacz, przyciski również podłączyć do ekspandera. PWMy raczej muszą zostać jak jest.

Sterowanie z przerwania - w sumie również na ekspander bo mają ona wyjście przerwania kiedy coś się zmieni na GPIO Także da się sporo zaoszczędzić 

Edytowano przez _LM_

Pwm na i2c. Jeden pin na pedał z przerwaniem, reszta na ekspander. Na razie mamy trzy piny + te całe hx-y (nawet gdyby inaczej się nie dało to mamy 13 pinów). Coś mi się wydaje że z ilością pinów XIAO się wyrobi...

Prościej: ekspander na i2c, piny bootstrap (te zaznaczone na żółto) jako wyjścia pwm (uwaga na polaryzację wstępną). Potrzebny tylko jeden dodatkowy moduł (ekspander). Ale ja i tak użyłbym PCA9685 do pwm (ew. elektrozaworów). 

12 godzin temu, ethanak napisał:

Ale ja i tak użyłbym PCA9685 do pwm

Chyba to się nie nada, minimalna częstotliwość 40Hz, ja potrzebuję 17-21Hz do wibracyjnego podajnika

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...