Skocz do zawartości

Sterowanie zespołem przekaźników z niezależnej klawiatury

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

Przesiadłem się zaś na wersję PRO, jakoś łatwiej mi się tam rysuje. Jedyny problem, to angielski w wersji online. Ale ma to swoje plusy (podszlifuję ).

W wersji PRO znalazłem opcję ustawienia domyślnej szerokości ścieżki (0.254mm).

Design → Rules → Track, zmieniłem na 0,5mm, bo wydawały mi się trochę cienkie 😉

Design → Rules → Safe Spacing: jakie powinienem ustawić bezpieczne spacje dla PCB no i dla wykonawcy płytek? Ustawiłem 0,25mm, a było 0,2.

Jeszcze jedno pytanie, jakie krawędzie zostawić?

Nikt nie odpowie? Nie wiem, co jest, ale czasem trzyma dystans między ścieżkami, a czasem tego nie robi...

Edytor zostawia mi takie "kwiatki". Czyli nie znajduje centrum punktu lutowniczego. Jak temu zaradzić?

Bez tytułu3.png

Edytowano przez Kshyhoo
(edytowany)

W easyeda STD online. Jak usunąć podwójne nazwy w warstwie opisowej?

Screenshot 2025-02-06 at 16-43-49 EasyEDA(Standard) - Proste i wydajne narzędzie do projektowania obwodów elektronicznych.png

Nikt nie podpowie? Nie wiem o co chodzi, kombinowałem na wszelkie sposoby i nie mogę tego usunąć.

Screenshot 2025-02-06 at 23-08-05 EasyEDA(Standard) - Proste i wydajne narzędzie do projektowania obwodów elektronicznych.png

Edytowano przez Kshyhoo

Widzę, że straciliście zainteresowanie moim tematem. Przykro mi.
Mimo tego podejmę próbę zasięgnięcia informacji. Mam sporo błędów na PCB, które moim zdaniem nie powinny wystąpić. Jeden prezentuję na screenie. Kombinowałem na wszelkie sposoby, usuwałem połączenie, komponenty, edytowałem schemat a wciąż mam ten błąd.

Screenshot 2025-02-09 at 11-45-27 EasyEDA(Standard) - Proste i wydajne narzędzie do projektowania obwodów elektronicznych.png

Dnia 5.02.2025 o 00:05, Kshyhoo napisał:

Design → Rules → Track, zmieniłem na 0,5mm, bo wydawały mi się trochę cienkie 😉

0.254mm to 10 mil... u mnie często ścieżki mają 6 albo nawet 4 mil 😄 (teraz sobie weź taką i podziel jeszcze na pół), fabryki spokojnie sobie z tym radzą... gorzej jak chcesz wytrawiać w domu, wtedy raczej 10mil to minimum (da się mniej, ale trzeba mieć dobrze wypracowaną technikę trawienia)

Design → Rules

Wchodzisz na stronę Twojej fabryki PCB (np. JLCPCB) i sprawdzasz jakie mają Capabilities.

Jeszcze jedno pytanie, jakie krawędzie zostawić?

Osobiście używam zaokraglonych, ale to kwestia preferencji, czasem kółko, czasem zaokrąglone rogi, a czasem sześciokąt czy ośmiokąt 😄 

Nikt nie odpowie? Nie wiem, co jest, ale czasem trzyma dystans między ścieżkami, a czasem tego nie robi...

Czasem tak ma... Zależy czy oryginalna ścieżka nachodziła na tą drugą, przy przenoszeniu obiektów czasem może tak się zdarzyć. Najlepiej najpierw rozmieścić komponenty by dobrze to wyglądało, a potem pociągnąć ścieżki.

Edytor zostawia mi takie "kwiatki". Czyli nie znajduje centrum punktu lutowniczego. Jak temu zaradzić?

Ustawić snap tylko do padów.

Dnia 6.02.2025 o 17:05, Kshyhoo napisał:

W easyeda STD online. Jak usunąć podwójne nazwy w warstwie opisowej?

W properties (po prawej) powinny być checkbox'y do odznaczenia.

6 minut temu, Kshyhoo napisał:

Widzę, że straciliście zainteresowanie moim tematem. Przykro mi.

Po prostu czasami wątki się gubią (nie siedzimy 24/7 na forum i nie jesteśmy AI, które odpowiada na każde pytanie).

7 minut temu, Kshyhoo napisał:

Kombinowałem na wszelkie sposoby, usuwałem połączenie, komponenty, edytowałem schemat a wciąż mam ten błąd.

Zmień nazwę sieci na przelotce oraz ścieżce na +5V i powinno być git.

(edytowany)
8 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

0.254mm to 10 mil... u mnie często ścieżki mają 6 albo nawet 4 mil 😄

W ogóle, na czas trasownia ścieżek lepiej posługiwać się miarą imperialną

Większość elementów ma w ten sposób podane rozmiary wyprowadzeń. Na przykład układy scalone przewlekane mają 100mils pomiędzy nogami 

Edytowano przez _LM_
(edytowany)

Po kolejnym usunięciu połączenia i dodaniu na nowo, przed chwilą dosłownie załapało. Widzi połączenie. Te odległości to było dawno. Usunąłem PCB, zmieniłem na "mil", i zrobiłem na nowo. Ustalenia na screenie.

Jeżeli chodzi o krawędzie, to chodziło mi ile miejsca zostawić na brzegach płytki (ścieżki i elementy). I od razu pytanie: jaką fabrykę do płytki wybrać?

Screenshot 2025-02-09 at 12-05-40 EasyEDA(Standard) - Proste i wydajne narzędzie do projektowania obwodów elektronicznych.png

Najgorsze błędy są takie, jak na drugim screenie. Nie wiem, o co chodzi...

Screenshot 2025-02-09 at 12-11-06 EasyEDA(Standard) - Proste i wydajne narzędzie do projektowania obwodów elektronicznych.png

Edytowano przez Kshyhoo
11 minut temu, Kshyhoo napisał:

Jeżeli chodzi o krawędzie, to chodziło mi ile miejsca zostawić na brzegach płytki (ścieżki i elementy). I od razu pytanie: jaką fabrykę do płytki wybrać?

1-3mm (standardy IPC, jak mam sporą płytkę to zwykle daję te 3mm co by nie było problemów oraz odkrytą ścieżkę wokół krawędzi z przelotkami)

Co do fabryki to używam JLCPCB, są też PCBWay i PCBgogo o ile dobrze pamiętam...

12 minut temu, Kshyhoo napisał:

Najgorsze błędy są takie, jak na drugim screenie. Nie wiem, o co chodzi...

Wygląda też na błąd nazwy... Ogólnie wszystkie elementy, które się stykają muszą mieć tę samą sieć - inaczej jest to błąd.

Jako, że Fora zostały stworzone do dyskusji, szczególnie nad problemami, mają za zadanie naprowadzać na ich rozwiązanie. Dodaję więc rozwiązanie mojego problemu dla potomnych:
Niniejszym oświadczam, że błędy były w schemacie. Usunąłem połączenia na schemacie, dodałem na nowo i pozbyłem się błędów, mimo, iż program nie zgłaszał błędów w schemacie.

(edytowany)

Na schemacie pierwszym brakuje połączenia z C2. Chyba że schemat 2 jest już wersją poprawioną, produkcyjną 
 chrome_yCQviHTkZw.thumb.png.05322fff32dc031ebf9173827ba4afd0.png

Piny nieużywane tak jak widać NC oznacz na schemacie iksem na przykład:

chrome_5SLfwLsm8k.thumb.png.6e3125e8a9f2018678d948ed591e54ef.png

Bo na pewno podczas eksportu schematu do PCB eda krzyczy o to 🙂 jak masz wstępnie uzbrojoną pcb dobrze jest obejrzeć widok 3D/2D

chrome_dsfsUlG7Dd.png.fe62edc58f3ade4762850f8994632d24.png

chrome_ee8p8e9GLy.thumb.png.47cca138545ee411b6c050deacef9c8a.png

Edytowano przez _LM_
(edytowany)

Masz rację, niby jest połączone, ale brakuje otworu. Przesunąłem kondensator na schemacie, ale dalej brakuje mu połączenia. Nawet po aktualizacji PCB, choć nie ma żadnego błędu.

Screenshot 2025-02-09 at 15-51-13 EasyEDA(Standard) - Proste i wydajne narzędzie do projektowania obwodów elektronicznych.png

Screenshot 2025-02-09 at 15-54-30 EasyEDA(Standard) - Proste i wydajne narzędzie do projektowania obwodów elektronicznych.png

Screenshot 2025-02-09 at 15-54-02 EasyEDA(Standard) - Proste i wydajne narzędzie do projektowania obwodów elektronicznych.png

Screenshot 2025-02-09 at 15-52-36 EasyEDA(Standard) - Proste i wydajne narzędzie do projektowania obwodów elektronicznych.png

Poprawiona wersja schematu. Trzeba było pokombinować z początkami i końcami połączeń. I od razu błąd na PCB:

Screenshot 2025-02-09 at 16-03-22 EasyEDA(Standard) - Proste i wydajne narzędzie do projektowania obwodów elektronicznych.png

Screenshot 2025-02-09 at 16-05-15 EasyEDA(Standard) - Proste i wydajne narzędzie do projektowania obwodów elektronicznych.png

Edytowano przez Kshyhoo
  • 2 tygodnie później...

Trochę poprzerabiałem układ zgodnie z Waszymi uwagami  🙂
Czas na Arduino. I tu mam problem. Chciałem użyć app.arduino.cc , podłączam Arduino przez USB, ładuję szkic - wszystko pięknie... Klikam na Serial Monitor a tam: screen
Co może być przyczyną? Może, że to klon Arduino?

Screenshot 2025-02-18 at 21-54-55 Arduino Nano.png

Dnia 19.02.2025 o 11:46, Kshyhoo napisał:

🙂
Czas na Arduino. I tu mam problem. Chciałem użyć app.arduino.cc , podłączam Arduino przez USB, ładuję szkic - wszystko pięknie... Klikam na Serial Monitor a tam: screen
Co może być przyczyną? Może, że to klon Arduino?

Info że nie ma połączenia z płytką (nie została wykryta) co jest dziwne skoro szkic zaladowałeś🤔 to że to klon to nic nie przeszkadza...

6 godzin temu, Kshyhoo napisał:

Przyjechały zamówione płytki.

20250225_123358.jpg

Wyglądają spoko👍 trochę lutowania będzie...😉 Zamawiałeś wszystkie w jednej paczce? Jaki koszt tych większych płytek?

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...