Skocz do zawartości

Sterowanie zespołem przekaźników z niezależnej klawiatury

Kshyhoo

Pomocna odpowiedź

Dzień dobry. To moja pierwsza wizyta na Forum.

Chcę zrobić pewien sterownik w domu i szukam rozwiązania. Podpowiedziano mi na innym forum o innej tematyce, że wykonanie innym sposobem niż opartym na mikroprocesorze będzie trudne. Zwracam się z prośbą o wskazanie kierunku, w jakim mam się udać, co ew. zakupić, jaką konfigurację, co będę potrzebował, oprócz chęci 😉

Do rzeczy: mam w domu sterowanie oświetleniem opartym na przyciskach i przekaźnikach bistabilnych F&F BIS-411 2Z 230V . Wszystko robiłem osobiście, to jeden z moich zawodów...

Chciałbym do tych przekaźników dodać klawiaturę 4x10 z podświetleniem LED, oddaloną jakieś 2m, od skrzynki sterowniczej.

Próby zrealizowania to w technice cyfrowej mnie przerosły.

Podpowiedziano mi, że układ na dwóch Arduino (jeden po stronie klawiatury, drugi po stronie przekaźników), byłby najlepszy.

Mam jako takie pojęcie o programowaniu, ale programowałem w Pascalu 😉 Znam "języki" webowe. Mam też chęć poznania czegoś nowego...

Moja klawiatura:

20241223_175721.jpg

@Kshyhoo witam na forum 🙂 Tak, pomysł realizacji tego za pomocą Arduino brzmi sensownie. Pytanie tylko ile czasu chcesz poświęcić na naukę, bo to nie będzie raczej coś co da się zrobić od zera w kilka godzin. Raczej musiałbyś zainteresować się Arduino, potraktować to hobbystycznie, a dopiero za jakiś czas, przy okazji powstanie opisywany przez Ciebie projekt. W przypadku mikrokontrolerów nie będzie to niestety na tyle proste, że podpowiemy jakieś konkretne moduły podłączyć i wszystko ruszy. Ten proces na pewno będzie dłuższy, a próba uruchomienia tego metodami prób i błędów raczej doprowadzi tylko do Twojej frustracji 😉 

No właśnie. Przeszukuję Googla i nie znalazłem rozwiązania na większą klawiaturę (4x10). Muszę użyć małej wersji Arduino, żeby mi się do puszki zmieściła. Po stronie przekaźników może być większa wersja.

Nie wiem czy trzeba aż w Arduino iść. Skoro masz klawiaturę, to każdy przycisk na niej to nic innego jak wyłącznik dzwonkowy, którego mniemam używasz w obecnym układzie. Największa wadą takiej klawiatury, jest to że trzeba ciągnąć do niej potężną wiązkę kabli. 

Jeżeli ma to być rozwojowe, ja bym poszedł w małe HMI i RS 485.

Np. taki Coolmay TK6037H mieści się "dupcią" w puszcze 90, i posiada kolorowy dotykowy wyświetlacz 320x240. Na pokładzie port RS232 oraz RS485. Darmowe oprogramowanie.

Cena 220 zł jak dla mnie akceptowalna, za przemysłowe zgrabne urządzenie, które na pewno przykuje uwagę w domu na ścianie.

100093018_Coolmay3_5cala.thumb.jpg.8349688895e642744a9336e1ab4fd809.jpg

Do tego jakaś 2x karta 16 przekaźników z RS485 i mamy 32 punktowy system na start. Oczywiście można do tego podłączyć dużo więcej, czujniki temperatury, regulatory, czujniki radarowe, PLC i inne moduły. Dla mnie plusem jest to że mamy jedno, proste w obsłudze urządzenie, które daje naprawdę ogromne możliwości.

2026043108_PrzekanikiRS485.thumb.jpg.ac6017972b5b1fcc51c86d8bafc7c3d1.jpg

Oczywiście to tylko luźna propozycja rozwiązania tematu, wymyślona w 5 minut, ale taki system jest łatwo modyfikowalny o co kolwiiek w praktyce. Może drogi na start no bo HMI + jakieś rozszerzenia, to około 500zl, ale możliwości i estetyka vs Arduino nieporównywalne.

PS. Posiadam ten HMI w domu, i zastanawiam się czy na forum w ramach tematu "Chińska przemysłówka w zastosowaniach amatorskich" nie przybliżyć go bliżej na forum ?

Edytowano przez BlackJack
  • Lubię! 2

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

(edytowany)

I tu problem, bo mieszkam we Włoszech i mam nieco inne puszki. Musiałbym kuć ściany. Mam osprzęt Vimar, właśnie 7 miejsc, ale są osprzęty po 2 a nawet 5 miejsc.

Generalnie mógłbym użyć 23IOA08, albo moduł Tuya Zigbee, bo mam już sporo urządzeń na bramie MOES.

Moja klawiatura nie wygląda źle z maskownicą. Dochodzi też własna satysfakcja z realizacji. Jeżeli polegnę na pomyśle, to zawsze mogę zmienić opcję.

Ostatecznie kabel 80 żył 😜

Czy jedno Arduino obsłuży 40 przycisków i podświetlenie ich przez LED?

20241223_175815.jpg

Edytowano przez Kshyhoo
  • Lubię! 1

@Kshyhoo da się to zrobić, ale to będzie po pierwsze straszliwa rzeźba (5x mcp23017 na przykład po to, żeby podłączyć klawiaturę do mikrokontrolera), po drugie będzie wymagać pewnej umiejętności programowania raczej nie na poziomie podstawowego kursu Arduino. Ja na Twoim miejscu użyłbym raczej jakiegoś gotowego rozwiązania (HMI wydaje mi się tu dobrym wyborem).

@BlackJack dawaj, chętnie poczytam, może mi się przy okazji jakiś pomysł urodzi 🙂

• Lubię! 1

12 godzin temu, ethanak napisał:

@Kshyhoo da się to zrobić, ale to będzie po pierwsze straszliwa rzeźba (5x mcp23017 na przykład po to, żeby podłączyć klawiaturę do mikrokontrolera), po drugie będzie wymagać pewnej umiejętności programowania raczej nie na poziomie podstawowego kursu Arduino. Ja na Twoim miejscu użyłbym raczej jakiegoś gotowego rozwiązania (HMI wydaje mi się tu dobrym wyborem).

Nie no aż tak to nie trzeba szaleć, wystarczy, w sumie jeden 16 bitowe I/O mcp23017 + dekoder 1 z 10. i tranzystory. Trzeba tylko wrócić nieco do czasów 8051 i przypomnieć sobie jak obsługiwało się multipleksowe układy wyświetlaczy LED, z klawiaturą. Kiedyś tak to się robiło i działało. Do zrobienia, tylko trochę takiego rzeźbiarstwa artystycznego.

Raczej czarno widzę 40 klawiszy i 40 led (niezależnych) na jednym 16-bitowym mcp. Rozwiązanie z 5 sztukami zakłada, że nie bawimy się w multipleksowanie, klawisze są niezależne, jeden mcp obsługuje 8 klawiszy razem z ledami. W sumie najprościej.

Nawet przy multipleksowaniu potrzebujesz 13 bitów do klawiatury - a gdzie ledy?

Znaczy cenowo na pewno korzystniej wyjdą ekspandery, za to rośnie komplikacja pcb coś za coś.

Szkoda że te dsy dość drogie są bo fajna opcja to jest. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.