Skocz do zawartości

Sterowanie zespołem przekaźników z niezależnej klawiatury

Pomocna odpowiedź

Dnia 17.01.2025 o 13:20, Kshyhoo napisał:

Jeżeli chcę przenieść to na 5 rejestrów (40 we/wy), nie działa 😞

No nie wiem co nie działa. Gdy naciskam przyciski włączają się odpowiadające im przekaźniki i LED-y. Ledy kontrolne się nie włączają bo nie ma żadnej instrukcji, która by je włączała.

5 rejestrów już działa 😉 Instrukcji nie ma, bo nie wiem, jak ją napisać. Kombinuję, ale nic nie wychodzi. Największy problem, to brak możliwości symulacji 2 Arduino na raz. Kupiłem zestawy, jadą...

Pozostaje też sprawa komunikacji między dwoma Arduino, to już czarna magia dla mnie.

• 2 tygodnie później...
(edytowany)

Prace powoli posuwają się do przodu. Przyjechały Arduino, program wstępnie napisany, jeszcze nie testowany (testowany na symulatorze).
Piszę, bo spłodziłem schemat części przyciski / LED. Rzuci ktoś okiem, czy coś poprawić.
Generalnie do podejrzenia symulacja na Wokwi.
A, i scalaki do LED użyte TPIC6B595, ponoś mają większą moc 😉

W załącznikach różnice między 74HC595 i TPIC6B595 i schemat.

SCH_Schematic1_1-P1_2025-01-30.png

74HC595 and TPIC6B595.png

Edytowano przez Kshyhoo
Dnia 29.01.2025 o 23:16, Kshyhoo napisał:

Rzuci ktoś okiem, czy coś poprawić.

Rzuciłem okiem, ale bez dokładnej analizy. Na moje oko trzeba program wzbogacić o programowy przerzutnik flip flop, który będzie pamiętał stan naciśniętych klawiszy. Zmiana zapamiętanego stanu następować będzie po kolejnym naciśnięciu tego samego klawisza. W programie ta funkcja powinna się znaleźć po wczytaniu do rejestru danych z klawiatury, a przed przesłaniem danych do rejestru wyjściowego.

Zmieniłem nieco schemat, dodając rezystory drabinkowe i złącza. Chciałem zrobić PCB w Easyeda, pierwszy raz w życiu (kiedyś smarowało się pisakiem :P), i wyszedł potwór jakiś. Jakiś błąd popełniłem?

SCH_Schematic1_1-P1_2025-02-02.png

Bez tytułu1.png

To co widać na drugim zrzucie ekranu (z czarnym tłem) to dopiero wstęp do pytki drukowanej. Nie widać jej krawędzi. Elementy należy rozmieścić w przemyślany sposób i wytrasować ścieżki. Te fioletowe linie to tak zwane linie wspomagające projektowanie. Reprezentują one połączenia pól lutowniczych elementów, ale nie są one ścieżkami.

Można powiedzieć, że to taki szkic, na podstawie którego powstanie projekt płytki drukowanej.

1. Należy określić wymiary płytki drukowanej i dostosować je np. do odpowiedniej obudowy.

2. Trzeba rozmieścić elementy na płytce w przemyślany sposób, np. złącza przy krawędziach płytki, kondensatory odsprzęgające zasilanie blisko układów scalonych.

3. Zdefiniować klasy połączeń i przypisać je do odpowiednich sieci połączeń.

4. Wytrasować ścieżki raczej na dwóch warstwach płytki.

5. Wygenerować dane produkcyjne (pliki Gerber) i zlecić wykonanie płytki drukowanej.

Programy do projektowania płytek drukowanych posiadają wbudowane automaty do automatycznego rozmieszczenia elementów na płytce i automatycznego trasowania ścieżek. Jednak efekty ich działania często pozostawiają dużo do życzenia. 

Na początek warto zapoznać się z jakimś tutorialem dotyczącym projektowania płytek.

Tak przy okazji - autoroutery czasami potrafią zrobić jakieś dziwactwa. Ja używam Eagle, ale oprócz jakichś najprostszych rzeczy zawsze muszę go naprowadzać na właściwe rozwiązanie. Przy czym często okazuje się, że rozmieszczenie elementów które tak genialnie wymyśliłem jest do rzyci...

A robię raczej proste rzeczy.

1 godzinę temu, _LM_ napisał:

H1M4W4R1 lubi to 👍

Target has been acquired. Please confirm nuclear launch.

Wolę PRO, bo jest mniej ułomne od STD 😄 A "przyjazność" to kwestia przyzwyczajenia, pattern skrótów od Altiuma jest spoko. I wszystkie autoroutery są do śmieci (no może Altium jeszcze jakoś by się wybronił).

Chyba za szybko wydałem werdykt 😉 W STD łatwiej znaleźć coś w bibliotece a PRO łatwiejszy w obsłudze, jeżeli chodzi o rysowanie. Ale to tylko moje zdanie.

Płytka przycisków zaprojektowana, jeszcze muszę znaleźć funkcję rozlania masy. Do zaprojektowania druga część, czyli sterowanie przekaźnikami i odbiór sygnału włączenia.

Arduino i akcesoria przyjechały, więc rozpocznę testy. Płytki zamówię, jak będę pewien, że wszystko działa, jak należy.

PCB_1.png

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...