Skocz do zawartości

Stacja pogodowa a wilgoć

AntekBezak

Pomocna odpowiedź

Witam.

Projektuję stację pogodową i zastanawiam się jak czujniki zareagują na takie zjawiska ja mgła, szron, czy po prostu wysoka wilgotność powietrza. Zamierzam je umieścić w obudowie z otworami w dnie tak aby zapewnić cyrkulację powietrza, ale jednocześnie nie narażać czujników na opady (czy taka obudowa nie zakłóci pomiarów?). RPI kontrolujące czujniki będzie w osobnej uszczelnionej komorze obudowy. Jeśli ktoś z was ma jakieś zastrzeżenia do takiego podejścia, lub wie czy czujnikom nic się nie stanie w takich warunkach, proszę o wskazówki. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam.

Czujniki będą działać z opóźnieniem i w zależności od wielkości otworów czy raczej od procentu powierzchni otwartej, będzie ten czas odpowiednio proporcjonalny. Najkrótszy będzie jeśli dno obudowy będzie otwarte. 

• Pomogłeś! 1

(edytowany)

Płytkę oraz elementy zabezpieczyć możesz tym lakierem. Tylko nie zamaluj otworów w czujnikach.
Stosuję ten lakier od dłuższego czasu, np. w szklarni. Płytka bez korozji.

Wada? Bardzo śmierdzi.

Zalety: szybko schnie, daje radę lutować przez niego (trzeba na nowo pomalować obszar lutowany).

image.thumb.png.cdee40c7027126051e2fd23e668d9b28.png

Edytowano przez roz
  • Lubię! 2

15 godzin temu, AntekBezak napisał:

Witam.

Projektuję stację pogodową i zastanawiam się jak czujniki zareagują na takie zjawiska ja mgła, szron, czy po prostu wysoka wilgotność powietrza. Zamierzam je umieścić w obudowie z otworami w dnie tak aby zapewnić cyrkulację powietrza, ale jednocześnie nie narażać czujników na opady (czy taka obudowa nie zakłóci pomiarów?). RPI kontrolujące czujniki będzie w osobnej uszczelnionej komorze obudowy. Jeśli ktoś z was ma jakieś zastrzeżenia do takiego podejścia, lub wie czy czujnikom nic się nie stanie w takich warunkach, proszę o wskazówki. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam.

day with coffee

Cześć

Obudowa z otworami w dnie to dobry pomysł. Rozważ dodanie membrany hydrofobowej, żeby chronić czujniki przed wilgocią. Upewnij się też, że czujniki mają powłokę chroniącą przed korozją.

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Powiem tak. U mnie od 5 lat w stacji pogodowej siedzi moduł BME280, taki za parę złotych od chińczyka. Obudowa typu klatki meteo, czyli daszek od góry, z boku coś w rodzaju żaluzji tak żeby nawet zacinający deszcz nie padał bezpośrednio na płytkę, od dołu otwór. Działa, tak wyglądał jak go ostatnio wyciągnąłem do sprawdzenia kolorów kabli (modernizowałem "stację bazową")

BME_weathered.thumb.jpg.65dd8f98d109109209907c8d1c438906.jpg

• Lubię! 1

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, bardzo mi pomogły w projektowaniu. Jak skończę można się spodziewać nowego opisu DIY na forbocie 😉.

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.