Skocz do zawartości

Przelaczanie guzikiem menu z przypisaniem wartosci do zmiennych

lukas616

Pomocna odpowiedź

(edytowany)
3 godziny temu, lukas616 napisał:

Zrobiłem do  punktu 5 ale dalej jestem w martwym punkcie. Nie wiem jak przypisać do ,,słów'' wyświetlanych na ekranie wartości i jak zrobić zatwierdzenie ich.

Właściwie to zgadujemy o co chodzi, ile jest danych i opcji do wyboru. Trudno więc udzielić jakiejś sensownej odpowiedzi.

Nie przypisujesz bezpośrednio do "słowa"  wartości. Słowo jest przypisane do zmiennej np. do licznika naciśnięć przycisku selekcji opcji.

Np. w stanie początkowym licznik=0 pokazuje się ekran #0 i wyświetlający bieżącą wartość - przykładowo zużycia paliwa. Każde naciśnięcie przycisku selekcji zwiększa wartość licznika o 1. Kolejnym wartościom licznika musisz przypisać konkretne wartości parametru/parametrów oraz informację, którą chcesz wyświetlić. Te dane zapisujesz w tablicy. Jeśli każda opcja to jeden parametr to tablica mogłaby wyglądać tak:

image.thumb.png.0952ab7e8e87df7c751474da8bcfd7f1.png

Jeśli parametrów będzie więcej np. 2 to tablica będzie musiała je wszystkie pomieścić i będzie wyglądała np. tak:

image.thumb.png.8a5a5c42c971a86745e1036868c416ba.png

Gdy wybierzesz konkretny parametr (opcję), dla której wartość licznika będzie np. 2 to naciskając przycisk "zatwierdź" powodujesz wybór (przypisanie) parametru/parametrów odpowiadających wartości licznika 2 do zmiennych, które używasz w obliczeniach. W pierwszej tablicy wartości licznika 2 jest przypisana wartość 2 parametru. W przypadku tablicy 2 wartości licznika 2 są przypisane dwa parametry:

parametr 0 = wartość 02
parametr 1 = wartość 12

Numer ekranu to tekst, który wyświetlasz na ekranie by pokazać nazwę parametru i jego wartości.

Edytowano przez Sylba

15 godzin temu, Sylba napisał:
18 godzin temu, lukas616 napisał:

Zrobiłem do  punktu 5 ale dalej jestem w martwym punkcie. Nie wiem jak przypisać do ,,słów'' wyświetlanych na ekranie wartości i jak zrobić zatwierdzenie ich.

Właściwie to zgadujemy o co chodzi, ile jest danych i opcji do wyboru. Trudno więc udzielić jakiejś sensownej odpowiedzi.

@Sylba zgadza się. Nawet nie wiem jaki to wyświetlacz. Kod jaki został napisany też jest objęty tajemnicą państwową... 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.