Skocz do zawartości

Obsługa czujnika ozonu PS4-O3-100

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć,

Zwracam się do Was z pytaniem, czy ktoś miał styczność z czujnikami ozonu PS4-O3-100? Niestety nigdzie nie ma dokumentacji technicznej tego ustrojstwa. Producent nie odpowiada na wiadomości, a w sklepie z którym dokonałem zakupu nie posiadają dokładnej noty katalogowej, jedynie to co w załączniku. Nie ma tam jednak informacji jak komunikować się z tym czujnikiem, ani nawet jak go podłączyć... Czy ktoś jest mi w stanie pomóc? 

Amphenol_ds-0353-ps1ps4-o3-100 (1).pdf

Dzięki za odpowiedź:) Napisałem jeszcze bezpośrednio do producenta, zobaczymy co mi odpowiedzą. Jak się czegoś dowiem to wrzucę tu rozwiązanie dla potomnych:)

• 5 miesiące później...

Wracam jeszcze z jednym drobnym pytaniem o sam schemat. Jak rozumiem potencjometr zaznaczony na rysunku poniżej ma być wlutowany tak, że środkowe wyprowadzenie ma być niepodłączone? Tylko pytanie co to zmienia w układzie? Ktoś jest mi w stanie powiedzieć po co on jest?

image.thumb.png.e63dd94811d6421a40b211c1b11e907c.png

1 godzinę temu, _LM_ napisał:

Ma być podłączone inaczej nie miałoby to sensu, czasem tak się oznacza prki na schematach 

Inaczej czyli jak? Czyli gdzie podłączyć tą "wiszącą" nóżkę potencjometru?

Suwak podłączasz do jednego z krańców potencjometru. A do którego?

W zasadzie wszystko jedno, ale będzie elegancko jeśli obrót w prawo będzie powodował wzrost wzmocnienia.

• Pomogłeś! 1

Ok, czyli podsumowując: na schematach potencjometry rysuje się tak, jakby połączenia były tylko do dwóch skrajnych nóżek, ale w rzeczywistości oznacza to podłączenie do jednej skrajnej i środkowej nóżki, natomiast druga skrajna nóżka pozostaje niepodłączona. 

Jak dla mnie to takie oznaczenie na schemacie wprowadza w błąd początkujących, ale cóż... widocznie tak "każe obyczaj":) 

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

(edytowany)
23 minuty temu, wojtek6000 napisał:

na schematach potencjometry rysuje się tak, jakby połączenia były tylko do dwóch skrajnych nóżek,

To nie dokładnie tak. Ten sposób rysowania jest obecnie bardzo rzadki, pochodzący z dawnych czasów.  Najczęściej rysujemy je z  pokazanym wprost połączeniem suwaka.

Edytowano przez jand
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...