robo1973 Napisano 9 lutego Udostępnij Napisano 9 lutego Witam !! Proszę o pomoc Poniżej fragment programu void loop() { // put your main code here, to run repeatedly: server.handleClient(); // MDNS.update(); delay(50); // listen for incoming clients WiFiClient client = ethServer.available(); if (client) { // a new client connected Serial.println("new client"); // let the Modbus TCP accept the connection modbusTCPServer.accept(client); while (client.connected()) { // poll for Modbus TCP requests, while client connected modbusTCPServer.poll(); // update relays updateRelay();//odczyt Modbus i ustawienie i sterowanie stołem } Serial.println("client disconnected"); } else { sterowanie_stolu(SET_PIN_krok,RESET_PIN_sensor,motor_kierunek,1);//set/krok/, reset/interruptPin/, liczba kroków } } Chcę wywołać funkcje sterowanie_stolu(SET_PIN_krok,RESET_PIN_sensor,motor_kierunek,1); gdy nie będzie podłączony client Jak wywołam funkcję w else {} tak jak wyżej działa ale musi być wtyczka w LAN Jak wrzucę funkcję na koniec przed ostatni } do loop ()to się nie wykona (dziwne ale nie) Podsumowują Jak nie będzie podłączony nowy klient i wpięta wtyczka z LAN to chcę uruchomić terowanie_stolu(SET_PIN_krok,RESET_PIN_sensor,motor_kierunek,1); Dziękuje i pozdrawiam ! 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »