hamunaptra Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego (edytowany) Witajcie! Chciałbym zrobić analizator widma audio w oparciu o ESP32-C3 Mini oraz panel diod WS2812B. Pierwsza wersja projektu zakładała przesłanie dźwięku z mikrofonu SPH0645 za pomocą I2S, do mikrokontrolera ESP32-C3 Mini, następnie przetworzenie dźwięku za pomocą FFT i wyświetlenie na panelu diod LED. Poradziłem sobię z tym bez większych problemów, ale teraz chciałbym zmienić źródło dźwięku z mikrofonu cyfrowego na gniazdo audio jack 3.5mm. Z racji tego, że audio jack przesyła dźwięk analogowo, do projektu wybrałem przetwornik ADC PCM1808 i właśnie z nim mam problem. Wydaje mi się, że wszystkie połączenia ADC-ESP są poprawne, ale pomimo wielu prób nie jestem w stanie odebrać dźwięku z ADC. Próbowałem wyświetlić surowe dane przesyłane poprzez I2S, ale są same zera. Moduł PCM1808 https://www.aliexpress.com/item/1005006434232967.html Mikrokontroler https://www.aliexpress.com/item/1005007329197811.html Kod źródłowy: #include <driver/i2s.h> #define I2S_WS 7 #define I2S_BCK 6 #define I2S_SD 8 void setup() { Serial.begin(115200); delay(1000); Serial.println("Start debugowania PCM1808..."); i2s_config_t i2s_config = { .mode = (i2s_mode_t)(I2S_MODE_MASTER | I2S_MODE_RX), .sample_rate = 44100, .bits_per_sample = I2S_BITS_PER_SAMPLE_16BIT, .channel_format = I2S_CHANNEL_FMT_RIGHT_LEFT, .communication_format = I2S_COMM_FORMAT_PCM, .intr_alloc_flags = ESP_INTR_FLAG_LEVEL1, .dma_buf_count = 8, .dma_buf_len = 128, .use_apll = false, .tx_desc_auto_clear = false, .fixed_mclk = 0 }; i2s_pin_config_t pin_config = { .mck_io_num = 0, .bck_io_num = I2S_BCK, .ws_io_num = I2S_WS, .data_out_num = 0, .data_in_num = I2S_SD }; i2s_driver_install(I2S_NUM_0, &i2s_config, 0, NULL); i2s_set_pin(I2S_NUM_0, &pin_config); } void loop() { uint8_t raw_data[128]; size_t bytes_read = 0; Serial.println("Oczekiwanie na dane..."); i2s_read(I2S_NUM_0, &raw_data, sizeof(raw_data), &bytes_read, portMAX_DELAY); if (bytes_read > 0) { Serial.printf("Odebrano %d bajtów\n", bytes_read); Serial.print("🛠️ Surowe dane: "); for (size_t i = 0; i < bytes_read; i++) { Serial.printf("%02X ", raw_data[i]); } Serial.println(); } else { Serial.println("Brak danych! Sprawdź podłączenie."); } delay(500); } Gniazdo jack podłączone do ADC w następujący sposób: Tip (biały) do LIN Ring (biały) do RIN Sleeve (czarny) do GND Reszta połączeń z mikrokontrolerem na zdjęciach. Edytowano 14 lutego przez hamunaptra 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »