Skocz do zawartości

Zerwany/odklejony pad podczas lutowania

Pomocna odpowiedź

Cześć,

chciałem wymienić uszkodzony element na płytce PCB. Podczas lutowania doszło do oderwania dwóch pól lutowniczych wraz z fragmentami ścieżek od płytki (po prostu - nie odlutowałem do końca, a myślałem, że tak - pociągnąłem i poszło). Na szczęście nie oderwałem pól od ścieżek, a jedynie jakby odkleiłem od płytki. Bardzo ostrożnie oczyściłem je plecionką i topnikiem i odczepiłem wadliwy element, po czym założyłem nowy. Na szczęście (po raz drugi 😉) to jest taka jakby sprężynka i przyciska swoimi końcami mechanicznie pola do płytki. Moje pytanie brzmi - czy skoro miernik pokazuje, że jest ciągłość obwodu i nie ma zwarcia - to już to tak zostawić, czy może powinienem jakoś na nowo zalakierować ścieżki? Myślałem o jednej kropli popularnej "kropelki", ale - raz czy to ma sens, a dwa - czy nie będzie więcej szkody niż pożytku?

Zdjęcie oderwanych padów:

IMG_20250215_201446_027.thumb.jpg.dfd8cffc2f3f1ac3937151b093726803.jpg

Zdjęcie po przylutowaniu elementu:

IMG_20250216_082234_012.thumb.jpg.b93d74c7cd7ec85e67be6a8fd96dcea5.jpg

Element wchodzi do płytki na zatrzaski i tymi wystającymi drucikami dociska pady.

W trakcie demontażu wyglądało to tak:

IMG_20250215_195622_894.thumb.jpg.b853cf92d48ec17876c256d1fffd581f.jpg

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.