Popularny post MasterYoda95 Napisano 6 marca Popularny post Udostępnij Napisano 6 marca Zainspirowany filmem z kanału Veritasium o tzw. "Strandbeest", które buduje Theo Jansen, po krótkim researchu na ten temat natrafiłem na inne ciekawe źródło: DIY walkers. Budują oni podobne pojazdy kroczące, w których ruchami nóg steruje układ mechaniczny napędzany wspólnym wałem. Znakomicie upraszcza to sterowanie, gdyż wystarczą dwa silniki dla całego pojazdu, tak, jak w najprostszych robotach różnicowych. Na podstawie planów z diywalkers zaprojektowałem mechanizm (dwie nogi). Następnie zestawiłem trzy takie mechanizmy w jeden moduł napędzany zwykłym tanim silniczkiem z przekładnią. W tym układzie, zawsze przynajmniej 2 nogi modułu stykają się z podłożem. Pojazd będzie złożony z dwóch takich modułów i sterowany będzie tak samo jak kołowe roboty różnicowe. "Pokład" zawiera otwory ϕ3,5 rozstawione co 20 mm, co zapewnia zgodność z Open Robotic Platform zaproponowaną przez innego polskiego konstruktora Nikodema Bartnika, który zarządza stroną internetową stanowiącą bazę danych modeli zgodnych ze standardem. Oto krótki film na temat dotychczasowej pracy, którą wykonałem: 3 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »