Skocz do zawartości

Jakie powinno być napięcie zasilania oświetlenia kamery

Pomocna odpowiedź

Witam

Mam problem z oświetleniem kamery (jest to osobna "latarka" od kamery z wypalarki laserowej. Przestała świecic. Nie wiem gdzie leży przyczyna. Mierząc napięcie zasilania mam 24V DC i nie wiem czy to nie za dużo. Obecnie wyluzowałem diodę Led z płytki i jest spalona, a szukając nowej nie ma takich diod 24V tylko są na 3,6 i teraz pojawia się pytanie czy te zasilanie 24V jest za duże (nie mogę znaleźć w schemacie jakie jest napięcie zasilające, znalazłem tylko że napięcie podane jest przez modół IO ze sterownika Beckhoff) czy padła ta druga dioda BYG 21M V12. Nie mogę znaleźć informacji o tej diodzie. Czy ona obniża napięcie do 3,6V? Nie widzę ścieżek na płytce ale z moich pomiarów wygląda jak by te dwie diody były równolegle 

IMG_20250321_084344530_HDR.jpg

Dnia 21.03.2025 o 10:49, piotr0822 napisał:

Mierząc napięcie zasilania mam 24V DC i nie wiem czy to nie za dużo. Obecnie wyluzowałem diodę Led z płytki i jest spalona, a szukając nowej nie ma takich diod 24V tylko są na 3,6 i teraz pojawia się pytanie czy te zasilanie 24V jest za duże

1. Gdzie i czym mierzysz te napięcie że masz 24V?
2. Wylutowałeś zapewne diodę led (spoko) i jak mam rozumieć że jest spalona? Jak to sprawdziłeś i czym?
3. Dioda LED ta ze zdjęcia jest na te około3,6V.
4. A jakie pomiary zrobiłeś diody która została na płytce?

Jest tak wiele niewiadomych a żadnych konkretów. Odpowiedz na te podstawowe pytania i będziemy mogli coś powiedzieć?

Mierzyłem miernikiem nr wejściu na płytkę, tzn na tych dwóch przewodach co widać na zdjeciu. Diodę LED po wylutowaniu sprawdziłem również miernikiem (pomiar diody) w obydwu kierunkach występuje stan zaporowy. Tę drugą diodę sprawdziłem w ten sam sposób ale bez jej wylutowania. Sprawdziłem ja ma płytce która była już odłączona od maszyny i wylutowania już była w tym momencie dioda LED. W kierunku przewodzenia pokazało około 0,7 a póz zmianie polaryzacji był stan zaporowy.

(edytowany)
18 minut temu, piotr0822 napisał:

Diodę LED po wylutowaniu sprawdziłem również miernikiem (pomiar diody) w obydwu kierunkach występuje stan zaporowy.

To ja bym się nie zastanawiał, tylko kupił nową diodę i wlutował. Fajnie by było jak byś miał możliwość odczytania gdzieś jakiś symboli bo w tej obudowie jest wiele diod o róznych barwach świecenia a co ważniejsze o różnych mocach. A to jest ważne! Lepiej wybrać taką o największej mocy (w tych samych gabarytach) to chyba będzie 5W ale tak na oko teraz Ci nie powiem?
Jeśli nie ma symboli to suwmiarką wymierz dokładnie i szukaj w necie. Nic nie ryzykujesz, a koszty są niewielkie. Powodzenia.

I przed zamontowaniem nie zapomnij o paście termoprzewodzącej!

Edytowano przez KaDe

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.