Skocz do zawartości

Sprzedaż zestawów DIY z PCB HASL (ołowiowe) a zgodność z dyrektywą RoHS w Polsce

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć!

Planuję sprzedaż zestawów DIY do nauki lutowania, które zawierają:

• płytkę PCB (wykonaną w JLCPCB),
  • elementy elektroniczne (rezystory, diody, buzzer itp.),
  • obudowę z drukarki 3D,
  • kurs i instrukcję online i fizyczną.

Mam dylemat – chcę zamawiać płytki z pokryciem HASL z ołowiem, ponieważ są tańsze i dużo łatwiej się je lutuje. Jednak zastanawiam się, czy mogę legalnie sprzedawać takie zestawy w Polsce (np. przez Allegro), skoro dyrektywa RoHS ogranicza użycie ołowiu w elektronice.

WAŻNE: To nie są gotowe urządzenia, tylko zestawy edukacyjne do samodzielnego montażu – przeznaczone głównie dla hobbystów i początkujących elektroników (nie dla dzieci).

Kilka dodatkowych informacji:

JLCPCB ma certyfikat RoHS, ale nie jestem pewien, czy dotyczy on wszystkich wariantów płytek (np. HASL z ołowiem).

Nie planuję seryjnej produkcji urządzeń, tylko sprzedaż zestawów do nauki.

Pytanie:

• Czy zestawy DIY też muszą spełniać wymagania RoHS?
  • Czy ktoś ma doświadczenie lub zna konkretne przepisy, które regulują taką sytuację?

Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc i ostrzegam z góry – sprzedaż ołowiu w elektronice w Polsce (bez spełnienia wymagań RoHS) może być nielegalna! Dlatego chcę to dobrze sprawdzić, zanim zacznę cokolwiek sprzedawać.

Okej dowiedziałem się. ABSOLUTNIE NIE MOŻNA SPRZEDAWAĆ PCB Z HASL(with lead)! JLCPCB posiada certyfikaty RoHS tylko na PCB drukowane w formie ENIG lub leadfree HASL. To ostrzeżenie dla innych sprzedawców, zapiszcie to sobie!

(edytowany)
Dnia 14.04.2025 o 16:39, InGraw napisał:

Czy zestawy DIY też muszą spełniać wymagania RoHS?

I tak i nie... Jak sprzedajesz to jako firma to lepiej spełniać wszystkie certyfikaty, chociaż to zależy od organu kontrolującego, zwykle przymykają oko i mówią, by w nowych seriach przestać tak robić... Jak trafisz na zły dzień kontrolera to potrafi dosolić karę, że się nie pozbierasz 😉 

Czy ktoś ma doświadczenie lub zna konkretne przepisy, które regulują taką sytuację?

Dyrektywa ROHS, dyrektywa LVD, dyrektywa EMI 😉 Oraz stosowne normy dla danego rodzaju urządzenia.

26 minut temu, InGraw napisał:

ABSOLUTNIE NIE MOŻNA SPRZEDAWAĆ PCB Z HASL(with lead)!

A tu byś się pomylił 😄 Bo można, ale wyłącznie pod warunkiem, że zastosowanie cyny ołowiowej jest podyktowane specyfiką pracy urządzenia i jest niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania co poświadcza dokumentacja techniczna. Wtedy nie umieszczasz znaczka ROHS i robisz odpowiednią wzmiankę w oświadczeniu/deklaracji CE. Ale to jest dość duże wyzwanie, bo praktycznie jedyny argument dla zastosowania ołowiu to duże przeciążenia i silne wibracje, które mogą spowodować mikropęknięcia w spoiwie, na które spoiwo ołowiowe ma znacznie mniejszą podatność.

To nie są gotowe urządzenia, tylko zestawy edukacyjne do samodzielnego montażu – przeznaczone głównie dla hobbystów i początkujących elektroników (nie dla dzieci).

To akurat nie ma znaczenia - jeżeli dziecko może mieć jakikolwiek kontakt z Twoim towarem to powinieneś to uwzględnić, inaczej życzę powodzenia w sądzie, by udowodnić winę Januszowi czy Grażynie 😉 Myślisz, że współczesne instrukcje bez powodu są głównie litanią uwag bezpieczeństwa? 😄 

EDIT

Zapomniałem: jeszcze musisz mieć zgodność z GPSR 😉 GL HF.

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...