Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Cześć wszystkim

Mam problem z utrzymaniem stabilnych zgrzewów. Niekiedy taśmę idzie oderwać rękami, a następnym razem trzeba rwać kombinerkami. Urzadzenie zrobilem na podstawie projektu Arduwelder z forum RCtruck. Problem polega na spadkach napięć podczas zgrzewu. Transformator GAL 700-E nawiniety 3 zwojami 35mm2. Podłączony transformstor od razu do sieci 230VAC daje 3.15V i dosyć spora ilość amper (mój miernik nie ma takiego zakresu). Gdy podłączyłem arduino i ustawiłem preimpuls 20ms i 80ms oraz przerwę pomiędzy nimi 50ms to maxymalnie jakie napięcie na uzwojeniu pierwotnnym mogę uzyskać to 1.6V, ale są skoki 1.2V, 1.4V i kilka krotnie 1.6V (przy 1.6V grzewy są dosyć stabilne). Wymieniłem też SSR na większy 40A. Jeśli zwiększam preimpuls i impuls blaszka zgrzewa się już zbyt mocno.  Na pierwotnym uzwojeniu transformatora prąd skacze pomiędzy 6A do 10A.

Mógłby ktoś coś doradzić co mogę zrobić? 

Na zdjęciu jest stary przekaznik 25A chiskiej produkcji przy którym działo się to samo.

Blaszka to 0.2mm niklowana, więc przy pełnej niklowanej może być ciężko.

20250504_200406.jpg

20250506_212424.jpg

Edytowano przez Lestekwoj
Dodałem inofmracje i zgrzewach.
(edytowany)

@Lestekwoj ja swego czasu zrobiłem zgrzewarkę na Ardu i zgrzewało to zacnie...👍 Było tak jak u Ciebie 35mm2 3 zwoje...z czego robiłeś elektrody? To ważne, jak i ich równomierny docisk...

Ps...problemem może być też za niskie napięcie na wtórnym (choć u mnie to chyba było 2.4/2.6v🤔) trzeba było obedrzeć ten kabel z tej grubej gumy i owinąć taśmą izolacyjną... wlazł by jeszcze jeden zwój...

Edytowano przez farmaceuta
  • Lubię! 1

Elektrody są zrobione z przewodu  4mm2. Calosc jest z preta miedzianego 12mm i lutowane do przewodu 16mm2. Na końcach elektrod czyli tych prętów jest 3.15V jeśli transformator podepnę bezpośrednio do sieci. Tylko mi bardziej chodzi o te skoki napięcia..  przy 1.6V już fajnie mi trzyma taśmę, ale potem zaś skok na 1.2 i znów się oderwie.

20250404_160449.jpg

20250404_160444.jpg

@Lestekwoj skoki napięcia to normalna sprawa...bez obciążenia masz max napięcie, ale podczas zgrzewu płynie wielki prąd i następuje spadek napięcia...dlatego powinno się upakować tyle zwoi ile się da, żeby mieć margines...

Problemem może być również ten kabel 16mm2...zbyt cienki może być, u mnie było 35mm2 i kabel pod elektrody i zwoje był z jednego odcinka, druga sprawa to te konektory oczkowe...trochę licho wyglądają, u mnie w sumie nie było lepiej z tym że konektory były miedziane o lutowane do kabla...

Jak ten drut 4mm trzyma się w tych prętach 12mm? Jest to jakoś skręcane śrubką??

Hmmm ..🤔 ciężka sprawa, z pominięciem tych przewodów 16mm2 to u mnie konstrukcja była praktycznie identyczna, i zgrzewało bardzo fajnie nawet na mocy 60-70% (miałem jeszcze regulator fazowy z potencjometrem, najtańszy za 5zl)

3 godziny temu, farmaceuta napisał:

@Lestekwoj ja swego czasu zrobiłem zgrzewarkę na Ardu i zgrzewało to zacnie...👍 Było tak jak u Ciebie 35mm2 3 zwoje...z czego robiłeś elektrody? To ważne, jak i ich równomierny docisk...

Ps...problemem może być też za niskie napięcie na wtórnym (choć u mnie to chyba było 2.4/2.6v🤔) trzeba było obedrzeć ten kabel z tej grubej gumy i owinąć taśmą izolacyjną... wlazł by jeszcze jeden zwój...

Te 2.6V miałeś pod obciazeniem?

(edytowany)

A to ile V miales pod obciazeniem? 

Dziś dołożyłem jeden zwój więcej. Nawet nie wiem jak to weszło, ale jest  4.25V bez obciążenia! Ciekawe jakie teraz będą zgrzewy.

3 godziny temu, Lestekwoj napisał:

A to ile V miales pod obciazeniem? 

Nigdy tego nie mierzyłem (i nie mam już możliwości, sprzedałem) 

Jak masz miejsce to wepchnij jeszcze coś takiego...będziesz miał regulację mocy w szerokim zakresie, przyda się jeśli będziesz chciał od czasu do czasu zgrzać coś innego niż taśmy ogniw... 853586424_images(24).thumb.jpg.967d9e5311becba61de7c492753f654e.jpg

Koszt ~10zl

(edytowany)

Dla potomnych. 

Teraz jest wszystko idealnie. Zgrzewy trzeba rwać kombinerkami,  a czas impulsu zmniejszył się do 30ms i 10ms preimpulsu. Mam dalej spadki napięcia, ale nie są tak duże jak wcześniej. Nie powoduje to słabych zgrzewów. Ogólnie do Gal 700 upchalem 4 zwoje.  Na przyszłość robiłbym już z conaimiej GAL 900, żeby się tak nie męczyć. Dodatkowo wszystkie połączenia przeszlifowalem i dałem miedziane podkładki dla lepszego styku oraz połączenia zlutowalem do transformatora po stronie pierwoentej, a wcześniej miałem na konektorach.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...