Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć!

Na wstępie zarysuję z grubsza swój plan. Chcę zrobić Dice Tower, który wykryje przelatujące w środku kości (zwykle plastikowe). Kości najpewniej będą przelatywać przez tunel o średnicy niewiele większej niż średnida kości. Po wykryciu będą się działy różne fajerwerki. Wstępnie będę testował na Arduino Uno. Później będę chciał zrobić osobną płytkę z ATmega328P. Z elektroniką DIY dopiero się zapoznaję.

Moje pytanie jest takie. Czy ktoś może mi doradzić co najlepiej wykorzystać w celu wykrycia kości? Po przejrzeniu opcji różnych czujników na Botland zastanawiam się nad transoptorem odbiciowym, albo na przykład osobno dioda i fototranzystor. Może są lepsze opcje? Czujnik krańcowy raczj mi się tam za bardzo nie sprawdzi. 

Co się dobrze sprawdzi w przypadku wąskiego tunelu a co w przypadku większej przestrzeni i wolno-opadającej kości?

Będę wdzięczy za każdą sugestię

Siemka.

Jakiś sensor optyczny to imo najlepszy wybór w tym zastosowaniu. Obie propozycje, które podałeś są dobre.

Opcja z czujnikiem odbiciowym będzie wymagała minimalnie więcej w oprogramowaniu, gdyż kolor kości (albedo) może mieć znaczenie. Opcja ta imo jest bardziej elegancka w mechanicznej konstrukcji bo element jest jeden, z jednej strony tunelu, a jeżeli tunel będzie czarny, to problem koloru kości jest na 90% do pominięcia. Tu prawdopodobnie należy odczytywać wartość analogową z czujnika i ustawić progi w oprogramowaniu. Wszystko zależy od albedo tunelu i kości.

Jeżeli jestes ok z zastosowaniem fototranzystora i diody po przeciwnych stronach tunelu to ta opcja jest bardziej niezawodna, nazywa się to "through beam sensor", i jeżeli kość mechanicznie nie będzie miała możliwości ominąć ścieżki optycznej pomiędzy nadajnikiem i odbiornikiem to masz pewność, że z łatwością wykryjesz każdą kość. W tej opcji z łatwością można dodać komparator i dzięki temu będziesz miał wyjście cyfrowe z czujnika, które można podłączyć np. do wejścia przewaniowego Arduino.

Osobiście poszedłbym w np. CNY70, odczytywał wartość przez ADC i pokombinował z progami wykrycia kości. Żeby sobie to ułatwić możesz wysyłać wartości z czujnika do Arduino Plot, wrzucisz kości, na kompie zobaczysz wykres wartości z czujnika i na tej podstawie z łatwością ustalisz jak reaguje czujnik na kości o różnych kolorach. Fajny eksperyment i sporo się nauczysz przy tym 🙂

• Lubię! 2

Bardzo ciekawy temat, sam ostatnio zastanawiałem się nad podobnym rozwiązaniem do detekcji ruchu w wąskim kanale. Opcja z czujnikiem typu "through beam" rzeczywiście wydaje się bardziej niezawodna, zwłaszcza jeśli zależy nam na precyzji niezależnej od koloru powierzchni. Dzięki za konkretne wskazówki - na pewno się przydadzą przy dalszym planowaniu.

(edytowany)

Dzięki za odpowiedź!

Chyba zamówię sobie właśnie ten transoptor CNY70 i sie nim trochę pobawię. 🙂 

Edytowano przez Maniuu

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...