Skocz do zawartości

Sterownik podlewania ogrodu ESP32 pod EspHome i HomeAssistant

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Czekaj... nawet przy włączonym dotyku masz na wyświetlaczu MOSI, MISO, SCK, D/A, RST i dwa CS, w sumie siedem pinów (razem z LED to 8). Do tego 2 na I2C, to 10. Osiem na przekaźniki to 18. Nawet nie wykorzystując pinów 0 i 2 i nie tykając UART0 wystarczy... po co tam ekspander? Na dobrą sprawę można by jeszcze wygospodarować dodatkowy pin CS na kartę SD...

Zapewne masz rację, nie zaprzeczam. Podałem takie moduły jakie zamontowałem. Pamiętam, że miałem z tym jakieś problemy ale projekt powstawał już dość dawno więc nie pamiętam szczegółów. Chociażby samo ESPHome używa niektórych GPIO do swoich celów i w pewnym momencie zaczęło mi ich brakować.

38 minut temu, Klapa35 napisał:

Chociażby samo ESPHome używa niektórych GPIO do swoich celów

A, to zmienia postać rzeczy. Pytanie których i po co... bo w ostateczności można podłączyć GPIO0 do RST i GPIO2 do D/A...

Pamiętam że często podczas build i odpalania projektu obijałem sie od tego, że esphome blokowało już jakieś gpio. I jest tego dosyć sporo. Na niektórych tylko warningi ale to tak czy inaczej budziło pewna niepewność. No i w pewnym momencie zaczęło brakować.

Pewnie dałoby się to zrobić lepiej ale skoro miałem i działało to nie kombinowałem 🙂

Powiedziałbym że święta zasada. Jak zacząłem ruszać ale tylko od strony aktualizacji do nowej wersji esphome, to się zaczęły problemy. Stąd w pliku yaml sugerowana wersja esphome builder. 

• 1 miesiąc później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...