Skocz do zawartości

Jak sprawdzić zasilacz prostownik mikroprocesorowy

Pomocna odpowiedź

Christophorus- witam,tak na marginesie chciałem powiedzieć,że kiedyś zrobiłem prostownik bardzo prosty , który naładował i nie przeładował,dodatkowo można było przełączyć na napięcie buforowe.i który bardzo dobrze się sprawdzał ,. dopóki mi nie zginął....

Nie mam pojęcia dlaczego dzisiaj komplikują,myślą że jak na faszerują elektroniką prostownik to będzie działał 20 lat

Oto schemat.tego prostego i niezawodnego prostownika..

9508183000_1358942336.jpg

Nowy tradycyjny transformator o parametrach przydanych do budowy prostownika kosztuje powiedzmy około 150 zł. Za tą kwotę masz gotowy prostownik, a nawet dwa. Koszt przetwornicy jest dużo niższy niż tradycyjnego transformatora. Do tego mniejsze rozmiary i mniejsza waga. Przetwornice wykonane po taniości są bardziej awaryjne.

Można czasami okazyjnie tanio kupić używany tradycyjny transformator o parametrach wymaganych do budowy prostownika. Mimo to i tak jak policzyć koszt pozostałych podzespołów, obudowa, radiator i inne drobne elementy to jednak taniej kupimy gotowy prostownik.

• 4 miesiące później...
(edytowany)

Christophorus- witam, pytanie mam,postanowiłem ożywić ten prostownik wymieniam uc3843 i tranzystor SMD który ma zwarcie, który zasila nóżkę 7 uc...

Czy mogę podłączyć ten prostownik przez żarówkę 40 Wat ...a nie jak piszą że 60 Wat...

Edytowano przez Huba

Bardziej poprawnie będzie "iść z mocą żarówki w górę". Ona po prostu będzie działać jako ograniczenie prądu w przypadku zwarcia. 60,75 lub 100W. Żarówka o mniejszych mocach może się świecić sama z siebie przez co obniży napięcie na zasilaczu i również niepoprawne zachowanie się zasilacza. Tak czy owak jak sprawdziłeś pozostałe elementy zasilacza, poprawność ścieżek to możesz nawet bez żarówki włączyć, w sumie ocecność tej żarówki w obwodzie może tylko ograniczyć ewentualną eksplozję układu lub innych elementów na płytce. 

(edytowany)

KaDe- może masz sprawdzony sposób na sprawdzenie tranzystor mosfet np.ten    K13A65U

Screenshot_2025-12-14-15-13-40-690_com.miui.gallery.jpg

Edytowano przez Huba
(edytowany)

@Huba, najprostszym sposobem są testery podzespołów elektronicznych, chociaż nie zawsze wszystko poprawnie wykrywają. Np. dosyć znany lcr-t7(h). Tyle, że to tester, a nie miernik dokładnych wartości, głównie pokazuje czy element jest sprawny.

Ewentualnie

Edytowano przez orb777
  • 2 tygodnie później...

Podaj dokładnie jaki to jest prostownik, marka, seria. Ewentualnie więcej info o płytce na pierwszym twoim zdjęciu widać część opisów. Może uda się znaleźć schemat tej płyty 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...