Skocz do zawartości

Jak podłączyć potencjometr na płytce uniwersalnej?

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Staram zrobić projekt na płytce drukowanej uniwersalnej....... I nie wiem do końca jak podłączyć potencjometr....

Straszny, że mnie tłuk ale może ktoś to mnie w jakiś sposób wytlumaczy......

W zdjęciu do środkowego pinu potencjometru lutuje ścieżkę z numeru nr 7, jedną zewnętrza podłączam do GDN drugą zewn do V+??

IMG20250812160220.jpg

Edytowano przez JaboLtron
(edytowany)

Potencjometr ma trzy wyprowadzenia, zwierasz środkowy z jednym ze skrajnych i tak oto masz rezystor regulowany który podłączasz pomiędzy nogi (z całą resztą galanterii ofc) 7 i 6,2 układu 555

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 2

Czyli, aby potencjometr zmniejszał rezystancję i było np głośniej lub była inna częstotliwość, przekręcam w prawo.... Zwieram nóżkę środkowa i prawą lewa masy.....??

57 minut temu, JaboLtron napisał:

Czyli, aby potencjometr zmniejszał rezystancję i było np głośniej lub była inna częstotliwość, przekręcam w prawo.... Zwieram nóżkę środkowa i prawą lewa masy.....??

to zależy gdzie ten potencjometr się znajduję...czy od strony plusa czy minusa...

(edytowany)
9 godzin temu, _LM_ napisał:

@JaboLtron masz multimetr? 

Tak....

Od strony plusa czy może minusa....

Da radę na kartę to pokazać???

Jeśli mam tak jak na zdjęciu lewa nóżkę łączy z środkowa i większą częstotliwość będzie po przekręceniu w prawo..... Drugi pot tak samo???

U góry + , na dołu -

17551507224391549596472848606103.jpg

Edytowano przez JaboLtron

Witam. 

Patrząc od przodu potencjometra czyli od strony osi, jesli połączysz lewą i środkową końcówkę to kręcąc od środka w lewo będzie rezystancja będzie rosła czyli częstotliwość malała. Jeśli kręcisz w prawo, rezystancja maleje więc kondensator w układzie RC będzie się szybciej ładował i rozładowywał przez co okresy będą krótsze a więc częstotliwość wyższa. Tyle teorii. A wpraktyce się okaże? 

Pozdrawiam. 

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...