Skocz do zawartości

Zdalne otwieranie bramy za pomocą modułów RA-01

Pomocna odpowiedź

Akurat esp32 trochę w zapasie mam, a potrzebuje żeby z jednej strony dać przycisk, a n w odbiorniku wpiąć przekaźnik który zewrze piny otwierania szlabanu. Ewentualnie (chociaż nie wiem czy to możliwe na jednym układzie) otrzymać info zwrotne czy szlaban się otworzył.

10 minut temu, Pawel01rat napisał:

Ewentualnie (chociaż nie wiem czy to możliwe na jednym układzie) otrzymać info zwrotne czy szlaban się otworzył.

No jasne że możliwe...trzeba tylko podpiąć jakąś krańcówkę czy coś która będzie informować czy brama otwarta/zamknięta 

2 godziny temu, farmaceuta napisał:

lora da radę nawet z anteną w ksztalcie małej sprężynki...do tego jakiś procek, np esp32 C3 żeby to miało w miarę małe wymiary (nadajnik)

Xiao posiada małe płytki z nowszym lora sx1262, tj. esp32s3nRF52840. W PL wychodzi taniej niż heltec.

• Lubię! 1
9 godzin temu, Pawel01rat napisał:

Ewentualnie (chociaż nie wiem czy to możliwe na jednym układzie) otrzymać info zwrotne czy szlaban się otworzył.

Lora to transceiver, więc możesz wysyłać i odbierać dane. Pilot powinien przechodzić w deepsleep, żeby nie marnować energii, bo wyłączać go fizycznie przyciskiem za każdym razem chyba zapomnisz (chociaż też warto go dodać). Po włączeniu/wyjściu z deepsleep mógłby wysyłać zapytanie do bramy w jakim stanie są krańcówki i pokazać informację zwrotną (np. diodami, buzzerem, ekranem?): otwarta, zamknięta, poza zasięgiem (inny błąd). Teoretycznie do statusu można by użyć diody programowalnej ws2812b wykorzystując jedno gpio, ale jak mądrzejsi ludzie piszą, przy aku poniżej 3.5V może być różnie. Chyba, że zamierzasz zasilać to w inny sposób niż np. li-ion 4.2V.

(edytowany)

@kostuch, w Polsce? Daj linka do sklepu. Najtaniej heltec w wersji "gołej" znalazłem tu i właśnie c3, nie s3. Jakby co, to linki do xiao podałem z botlandów (forboty lubią botlandy), ale s3 z sx1262 można w necie kupić ciut taniej.

Edytowano przez orb777
  • Lubię! 1
Dnia 29.09.2025 o 15:34, orb777 napisał:

@kostuch, w Polsce? Daj linka do sklepu. Najtaniej heltec w wersji "gołej" znalazłem tu i właśnie c3, nie s3. Jakby co, to linki do xiao podałem z botlandów (forboty lubią botlandy), ale s3 z sx1262 można w necie kupić ciut taniej.

Ale co za różnica czy kupisz od majfrienda, czy w polskim sklepie? Tylko taka, że lokalnie wychodzi 100% drożej i parę dni krócej czekasz na paczkę.

Chyba że ktoś koniecznie potrzebuje fakturę na zakup.

• 8 miesiące później...

Zależy od miejsca / lokalizacji. Na otwartej przestrzeni spora część modułów ESP32 spokojnie 150-200 metrów zasięgu zapewnia. Po szczegóły odsyłam do ciotki Google. W terenie zabudowanym, lub gdy są przeszkody, nadajnik nie widzi odbiornika w prostej linii może być trudniej.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...