Skocz do zawartości

Mrugający moduł bluetooth - ERROR na UART

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, mam modul Bluetooth ZS-040 (HC-05). Wylutowalem go z poprzedniego projektu (gdzie tez pamietam chyba mialem z nim problem). Po umieszczeniu na plytce i podlaczeniu za pomoca konwertera USB-UART dostaje w terminalu przy probie wpisywania ERROR. Po prostu taki string. Led mruga powoli na czerwono (wg chata on jest w trybie AT ale nie przyjmuje komend). Zastanawiam sie czy pdzy lutowaniu jakos nie popalilem tego albo jeszcze w poprzednim projekcie. Oczywiscie do RX idzie przez dzielnik ale tez probowalem zasilic z 3.3V i nadal mruga ale error. Skoro zwraca ERROR to zakladam ze polaczenia RX/TX sa ok bo dostaje ode mnie dane i w odpowoedzi zwraca blad. Zadne urzadzenie nie jest podlaczone ani modul nie jest wykrywalny. 

https://zapodaj.net/plik-52GC1pwCcf

Ok ogarnąłem, że wysyłało putty komende co znak zamiast po enterze, niemniej modul i tak mial inne problemy 🙂 Kupilem drugi, w ktorym z kolei nie moge wejsc w tryb AT w ogole, doprowadzilem 3.3V do pinu EN ale to w niczym nie pomaga, w ogole nie ma odpowiedzi z RX/TX mimo ze doslownie ten sam setup dziala na poprzednim module. Ktos moze ma pomysl jak wejsc w AT?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...