Skocz do zawartości

Uszkodzenie modułu zasilania płyty głównej MS-17f61 VER 1.0

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, parę lat temu spaliła mi się płyta główna w laptopie, chciałbym spróbować ją naprawić, domyślam się że może z tego wyjść wielkie nic, ale płyta nie dość że droga to dostępna tylko u chińczyka :D.
Załączam zdjęcia uszkodzonego miejsca, pytanie do osób doświadczonych które mogą coś wiedzieć na ten temat, czy jest tu co naprawiać?
Dlaczego w ogóle podejmuje się w ogóle próby naprawy tego? bo laptop na baterii działa bez zarzutu, tylko w momencie podłączenia zasilania dymił i skwierczał 😅.

3cff4ae9-523a-460a-8a26-730031aa3b58.thumb.jpg.f56340ccc3789d1577210093ea711006.jpg

Na tym zdjęciu, miedź mogę odgiąć, pod nią znajduje się 6 kanalików, które są wypalone.

Udało mi się znaleźć schemat płyty.

Jestem w pełni świadom tego, że praktycznie nie ma szans żeby ta płyta ruszyła, szczególnie z zerowym doświadczeniem w tym zakresie, szczególnie przy tak zaawansowanej elektronice. Jednak wiercona/lutowana czy nie, tak czy inaczej to jest kawał strasznie drogiego złomu, więc nie ma straty jak się popsuje 😄.

Zaznaczam że nie chce brać się do tego w biegu, chce nabrać potrzebnych umiejętności, dlatego ta płyta od lat już sobie leży, najpierw chce mieć pewność, że nie zabije się przy okazji próby naprawy, oraz że nie zepsuje tej płyty bardziej przez brak znajomości i umiejętności.

Jeżeli wątek/ całe forum Forbota jest złym miejscem do takiego postu, to bardzo przepraszam, szukam pomocy w miarę znajomym środowisku 😄.

Schematów nie załączam, bo szczerze nie jestem pewien... legalności udostępniania takich schematów, niby znalazłem na internecie, ale nigdy nie wiadomo :P.

Po wielu godzinach spędzonych... a jakże ze sztuczną inteligencją i wielu dziwnych wyszukaniach w google, udało mi się ustalić, bez zaskoczenia dla kogokolwiek, że na płycie jest zwarcie 😮.
Chciałbym się również podjąć próby, ponieważ jak wspomniałem nie dość że laptop działa, to usterka powstała bardzo wcześnie w układzie, więc naiwnie wierzę że jest co ratować 🙂.

Za wszelkie wskazówki i rady z góry dziękuję ❤️

1b793769-519c-428a-8b95-3964e5c754f6.jpg

Co było powodem uszkodzenia płyty głównej? Zalanie płynem, nieoryginalny zasilacz,  czy też uszkodzenie wystąpiło samoistnie?

Płyta główna jest wielowarstwowa stąd te sześć wypalonych kanalików. Fachowo te kanaliki nazywają się przelotkami i łączą one odpowiednie warstwy płytki drukowanej stanowiącej płytę główną. Uszkodzenie przelotek i warstw wewnętrznych na ogół dyskwalifikuje taką płytę do naprawy ponieważ nie ma dostępu do jej warstw wewnętrznych. Mając dostęp do schematu można próbować zidentyfikować poszczególne obwody na płycie głównej i wpiąć się w inne miejsce jeśli jest dostępne. Przepalone warstwy izolacyjne płytki drukowanej pomiędzy warstwami miedzi mogą stanowić trudne do lokalizacji i usunięcia zwarcia. 

Uszkodzone mogą też być elementy elektroniczne na tym obszarze płyty głównej. Trzeba je sprawdzić, zidentyfikować i wymienić w razie potrzeby.

• Lubię! 1

Samoistnie, jednego dnia po podłączeniu zasilania zaskierczalo, zadymiło, i efekt jak na obrazku.

Większość informacji co wgl próbować z tym robić wyciągnąłem (a jakże) ze sztucznej inteligencji, ale wolę zweryfikować informacje, po robocie mogę podesłać zdjęcie po oczyszczeniu i odgięciu placka miedzi z tyłu, tam widać dokładnie wypalone przelotki.

Planowałem przewiercić je wiertarka precyzyjną i zobaczyć co z tego wyjdzie, no bo te przelotki są w środku wypalone.

Przelotki te jak już wspomniałem łączą elektrycznie różne warstwy płytki drukowanej. Ich brak - wypalenie lub rozwiercenie to brak połączeń. Trudno to odbudować w warunkach domowych, a nawet w serwisie. Zobacz na filmie poniżej na wizualizacji 3D płytki drukowanej jak to wygląda. W rzeczywistości między ścieżkami, przelotkami czy płaszczyznami zasilania są bardzo małe odległości. Dziesiąte jeśli nie setne części milimetra. Rozwiercając przelotki można spowodować dalsze uszkodzenia lub zwarcia na płycie głównej laptopa.

Dysponując schematem i rysunkiem płytki drukowanej (lub tak zwanym boardview) można próbować odbudować uszkodzone połączenia płytki łącząc odpowiednie punkty lutownicze na płycie głównej. Mimo to nie ma pewności czy zaistniałe uszkodzenia nie powodują zwarć w wewnętrznych warstwach płytki. Ich usunięcie może być niemożliwe lub mocno utrudnione.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...