Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć mam nadzieję, że wszyscy mają bardzo spokojne i wesołe świeta. Postanowiłem stworzyć moją najbardziej złożoną kierownicę do simracing do tej pory i jest to mój pierwszy raz, kiedy podłączam przełączniki typu funky (funky switches). Mam 14 normalnych przycisków tact i 2 przełączniki funky w matrycy 4x6. Czy jest to poprawnie podłączone? Jeśli nie, będę wdzięczny za radę. Z góry dziękuję. 

35f70854-54d2-4f3e-819e-7daf71a70cd2.png

Cześć,

Przełączniki Key1 do Key14 wydają się podłączone dobrze. Natomiast te dwa funky switche:

• ich wyjścia A,B,C i D są se sobą zwarte, więc nie będziesz w stanie odczytać w którą stronę wychyliłeś gałkę (o ile w ogóle będziesz w stanie odczytać cokolwiek z funky switchów, bo Row 3 masz podłączony przez D15 z Col 4, a Row 4 przez D16)
  • nie używasz przycisku PUSH, oczywiście nie musisz go używać, ale czy tak ma być?
  • gdybyś chciał użyć enkodera to trzeba by jeszcze podłączyć wyprowadzenia EncA i EncB do wejść procesora (+pull upy)

Proponuję, byś przemyślał jeszcze raz sposób podłączenia Col 5 i Col 6 i zastanowił się czy w ogóle warto mieszać Col 4 do tych RKJXT1F.

Z kolei z przyciskiem PUSH jest pewien haczyk - wbrew intuicji jest on również załączany każdorazowy, gdy wychylisz joystick. Ludzie mają z tym problem.

obraz.thumb.png.be48583adf954f9b6fad69e5fcc81cef.png

https://docs.rs-online.com/5b4c/0900766b8152c2e9.pdf

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...