Skocz do zawartości

Pomoc w doborze oscyloskopu i generatora

Pomocna odpowiedź

Napisano

Ponieważ Mikołaj okazał się hojny w tym roku i przyniósł mi trochę dodatkowej gotówki, więc postanowiłem dokupić sobie kilka "zabawek".
Elektroniką zajmuję się hobbistycznie głównie w obszarze Pico, ESP32, Arduino i RPi4 ale ostatnio zaczęły mnie interesować również wzmacniacze audio, zastosowania op-ampów i przetwornice.

Kilka razy miałem potrzebę sprawdzenia jak szybko coś się włącza/wyłącza/przełącza i dlaczego coś "dziwnie reaguje" na sygnał sterujący, więc pomyślałem, że przydałby się oscyloskop.. Czas zrealizować to marzenie 🙂
Mój budżet to około 1000zł (+/- 20%) i mam dwa typy:

• Hantek DSO2D10 (zalety z mojego punktu widzenia: ma całkiem niezły generator - nawet za dobry jak na moje potrzeby 😉 )
  • RIGOL DS1102Z-E (zalety z mojego punktu widzenia: duży jak na tą cenę bufor - 24M i duża częstotliwość odświeżania - 30k)

Generalnie w większości źródeł, do których dotarłem polecają Rigola (i tak oglądałem film Pana Piotra Burnosa ale już po wytypowaniu "faworytów").
Ja też na początku myślałem o Rigolu ale z uwagi na generator zacząłem brać pod uwagę Hanteka.

Chciałbym zapytać bardziej doświadczonych kolegów (czyli Was) czy opisane powyżej zalety Rigola naprawdę mają takie znaczenie w codziennych amatorskich pomiarach?

Ze względu na moje nowe kierunki zainteresowań rozważam też zakup Rigol + tani generator.
Kryteria generatora:

• cena do 100zł
  • sygnały: minimum sinus i prostokąt
  • przeznaczenie: głownie testowanie wzmacniaczy audio (więc i taki zakres częstotliwości), badanie/stresowanie układów z MOSFETami (chociaż tutaj do większych częstotliwości mogę użyć któregoś uC).

Moglibyście mi coś polecić?

Oczywiście wszelkie sugestie, pomysły i porady mile widziane.

Pewnie spóźniona będzie moja rada ale lepiej późno... 😉 Może ktoś jeszcze skorzysta z rady? 

IMHO - bez podania konkretnych potrzeb w zastosowaniu oscyloskopu wszelkie porady mogą być nietrafne. Każdy oscyloskop ma parametry użyteczne w konkretnym zastosowaniu. Inne parametry są ważne przy pracach "audio" inne przy cyfrówce a jeszcze inne w radiówce. Są oczywiście oscyloskopy uniwersalne ale ich cena jest "profesjonalna" i kilkadziesiąt razy przekracza w/w budżet. Oscyloskop w budżecie 1 kzł można potraktować jako praktycznie mało przydatną zabawkę. Chyba, że do wąskiego zastosowania. 

Przy potrzebach w obrazowaniu przebiegów cyfrowych ważne jest pasmo i liniowość przenoszenia. Przy badaniu małych sygnałów potrzebujemy czułego oscyloskopu (np. 5mV/dz. lub mniej). Oscyloskopy w wym. budżecie są zwykle mało czułe (50mV/dz.) i nieliniowe (zniekształcają obraz przebiegów cyfrowych.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...