Skocz do zawartości

nie działający board menager w arduino ide 2.3.7

Pomocna odpowiedź

Napisano

próbuję zainstalować pakiet do płytki uno r4 wifi, oraz esp32 i mam error : 4 DEADLINE_EXCEEDED: context deadline exceeded (Client.Timeout or context cancellation while reading body). już próbowałem zmieniać time out w pliku arduino-cli i niestety nie działa dodam że zmieniałem komputer i od tego czasu nie działa.

• Lubię! 1

Do esp32 instalujesz z tego .json?

https://espressif.github.io/arduino-esp32/package_esp32_index.json

Prawdę mówiąc miałem podobny komunikat instalując pakiet esp32 w wersji aktualnej (3.3.6) pod arduino-ide 2.3.7 na linuxie. Pobrałem więc powyższy .json, następnie sprawdziłem w katalogu "~/.arduino15/staging/packages" po kolei pliki i wyszło na to, że arduino-ide ściągnęło tylko połowę pakietu "riscv32-esp-elf-14.2.0_20251107-x86_64-linux-gnu.tar.gz" (archiwum było błędne). W .json znalazłem link do tego pakietu, ściągnąłem "ręcznie", podmieniłem wspomniany plik w "~/.arduino15/staging/packages", zrestartowałem arduino-ide, odpaliłem aktualizację jeszcze raz i poszło. Na windows (?) wygląda to pewnie ciut inaczej, ale być może u ciebie też jest problem z uszkodzonym pakietem. Pliki możesz sprawdzić wykorzystując sumy kontrolne sha256 z .json albo archiwizatorem.

Zajrzyj jeszcze [tu]. Prawdopodobnie trzeba ustawić dłuższy timeout dla połączeń w arduino-ide, żeby nie zrywało pobierania. Przeczytaj wątek do końca albo od końca. Wcięcia (spacje) w tym pliku są ważne, tak jak w pythonie.

//

Katalog pobranych plików w win:

%localappdata%\Arduino15\staging\packages

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...