Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam wszystkich to mój pierwszy post na forum. Chodzi za mną taki projekt dodatkowego zabezpieczenia samochodu na ESP32. Zasada taka że w momencie jak telefon połączy się poprzez bluetooth to moduł esp zwiera przekaźnik i zamyka rozcięty obwód. Ma ktoś może coś podobnego zrobione w samochodzie lub coś innego poprzez moduł ESP32 i wypowie się jak wygląda niezawodność tego urządzenia i połączenia w warunkach takich jakie panują w pojeździe? Mam kilka w domu tych modułów i nie mam z nimi żadnego problemu ale jak wiadomo w samochodzie od niskich temperatur do wysokich i dodatkowo wilgotność dość duża. 

• Lubię! 1

Jak zainstalujesz w kabinie a nie pod maską, to nic mu nie będzie.

Przy okazji: wystarczy skanować otoczenie i po znalezieniu urządzenia o określonej nazwie (albo MAC) zamykać/odcinać obwód. Teoretycznie to żadna sztuka sklonować czyjś MAC, ale złodziej musiałby wiedzieć, który deaktywuje zabezpieczenie.

Najpierw musiał by wiedzieć o takim zabezpieczeniu. Złodzieje znają to co zakładają firmy, bo robią to w każdym aucie tak samo. Złodziej idzie po takie auto jak z instrukcją obsługi. Wszystko co jest zrobione po swojemu jest trudne do obejścia, bo złodziej nie ma na to czasu. 

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...