Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Hej,

Zbudowałem czujnik przeszkód IR z kursu elektroniki II, zgodnie z podręcznikiem i to nawet kilkukrotnie rozłożyłem i złożyłem cały układ, za ostatnim złożeniem każdy możliwy element, jakiego użyłem, był nowy (oprócz nadajnika IR, w kursie jest tylko jedna sztuka). I nie działa.

Odbiornik na pewno jest ok, bo sygnał pilota od telewizora jest odbierany bardzo ładnie. Mam wrażenie, że nadajnik działa również, ponieważ na multimetrze, w trybie diody, wyświetla mi on 1.04V, plus podłączyłem go też na pająka z baterią 9V przez rezystor 330 i przez kamerkę telefonu widziałem (ledwo widoczną, ale jednak) malutką poświatę. Załączam zdjęcia układu oraz nadajnika IR. Czy możliwe, że jest on uszkodzony, jednak nie w pełni zepsuty, dlatego ta poświata jest taka malutka? Dioda z pilota od telewizora jest widoczna "normalnie", bez żadnego zoomu, ani zbliżania telefonu do diody.

Z góry dzięki za pomoc

(Przy próbie dodania zdjęć wyskakuje błąd, spróbuję w komentarzu)

W połączeniu na pająka tylko z baterią 9V i rezystorem 330 pobiera 23mA. W połączeniu na płytce stykowej pokazuje mi 0 - ale może to ze względu na to, że za "szybko" przeskakuje jej stan i multimetr tego nie wychwytuje? (Wciąż mam błąd przy dodawaniu zdjęcia 😞 )

1 godzinę temu, Piosia napisał:

W połączeniu na płytce stykowej pokazuje mi 0 - ale może to ze względu na to, że za "szybko" przeskakuje jej stan i multimetr tego nie wychwytuje?

Wadą płytek stykowych jest to, że czasami ich pola kontaktowe (blaszki stykowe w otworkach) nie łączą. Wyprowadzenia elementów lub przewody nie mają kontaktu i zmontowany układ elektroniczny nie działa, działa nieprawidłowo lub chaotycznie. Dlatego układ zmontowany w "pająku" działa, a na płytce stykowej już nie.

Kolejna sprawa to stan baterii 6F22 - 9V. Warto zmierzyć napięcie i prąd takiej baterii pod obciążeniem małą żaróweczką, silniczkiem lub rezystorem o odpowiednich parametrach.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...