Skocz do zawartości

Cyfrowy "mikroskop" warsztatowy

Pomocna odpowiedź

Napisano

Dzień dobry,

Parę lat temu wpadł mi w ręce taki "mikroskop":

https://www.aliexpress.com/item/1005006276704189.html

ponieważ nie był mi potrzebny, trafił do przydasiów. Po jakimś czasie spróbowałem to urządzenie uruchomić i okazało się, że niby działa, ale jakoś nie do końca tak, jak bym się spodziewał. Włącza się, pokazuje obraz na wyświetlaczu po czym nie daje się wyłączyć... pozostaje jedynie dziurka "Reset" z tyłu obudowy. Dodatkowo próba dostania się do menu "mikroskpu" powoduje natychmiastowe zawieszenie się urządzenia. 

O ile pamiętam, to podłączony do komputera "mikroskop" działał i Windows (a może jakiś dedykowany program) potrafił z nim gadać i wyświetlał prawidłowy obraz. Aż do próby wyłączenia "mikroskopu". 

Oczywiście otwarcie obudowy i przegląd połączeń nic nie dało, więc "mikroskop" trafił z powrotem do przydasi. Teraz jednak by mi się przydał, więc zacząłem szukać jakichś informacji i w zasadzie nic nie znalazłem. Stąd moje pytanie tutaj - miał ktoś z takim cudem do czynienia? Wiecie może coś więcej o budowie i oprogramowaniu tego urządzenia? Czy w ogóle warto próbować naprawiać to cudo? A jeśli nie, to może wiecie jak można by odzyskać/użyć przynajmniej wyświetlacz, znaczy jak nim sterować?

Z góry dziękuję.

M. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...