Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam, chciałbym zbudować swojego pierwsze button boxa. Mam małą wiedzę na ten temat, dlatego potrzebuję waszej pomocy jak to zrobić poprawnie. Wymyśliłem sobie taki układ z takimi przyciskami. Nie mam pojęcia jaką dokładnie płytkę pod to kupić (wiem jedynie że dużo osób korzysta z Arduino Micro, ale nie wiem czy będzie ok w tym przypadku) i potrzebował bym jakiś schemat jak to wszystko ze sobą połączyć i zakodować poprawnie, żeby działało to potem w grach.

Liczę na Waszą pomoc, dzięki!

aaaaaaaaaa.jpg

button 7.jpg

button_1.jpg

button 2.jpg

button 3.jpg

button 4.jpg

button 5 awaryjne.jpg

button 6 stacyjka.jpg

Edytowano przez solax

Faktycznie Arduino Pro Micro jest dobrym wyborem, przede wszystkim dlatego że ma możliwość symulowania klawiatury komputerowej i myszki. Arduino Leonardo również ma tę możliwość, ale Pro Micro jest tańsze i mniejsze, więc ja osobiście właśnie to bym wybrał. Co do zakodowania i podłączenia, możesz przeczytać w tym odcinku forbotowego kursu Arduino jak podłączyć i zaprogramować przycisk. Natomiast sterownie klawiaturą odbywa się za pomocą biblioteki Keyboard.h, domyślnej, więc nie trzeba instalować. Przykładowy kod:

#include <Keyboard.h>

void setup() {
  Keyboard.begin();
  delay(2000); // czas na wykrycie przez komputer

Keyboard.print("Hello world!");
}

void loop() {
}

Ten kod po podłączeniu ardu do komputera wypisze "Hello world!". Efekt będzie taki sam jakbyś ręcznie wpisał "Hello world!" z klawiatury komputera. Jeśli sobie nie poradzisz z kodem to pisz w tym wątku, aczkolwiek myślę że zasoby internetowe wystarczą by nauczyć się wszystkiego na takiego projektu.

Aha, i jak będziesz kupował pro micro, to weź takie z usb-c, bo te z micro usb to tani chiński szajs i dosłownie się rozpadają.

• Lubię! 1
50 minut temu, ethanak napisał:

@AntekBezak to nie lepiej jakiś najtańszy S3? Chyba nawet tańszy od pro mini, ma możliwość łączenia przez usb albo ble, w przykładach są kompletne kody do obu.

Dla zaawansowanych pewnie lepiej, ale odniosłem wrażenie że mamy do czynienia z początkującym, więc w tej sytuacji łatwiej ogarnąć pro micro moim zdaniem.

Poczatkujacemu trudniej będzie emulować usb na małym AVR niż esp który ma mnóstwo przykładów oraz jest wiele wydajniejszy 

• Lubię! 1
1 godzinę temu, _LM_ napisał:

Poczatkujacemu trudniej będzie emulować usb na małym AVR niż esp który ma mnóstwo przykładów oraz jest wiele wydajniejszy 

Jednak się nie zgodzę, na pro micro to naprawdę jest proste (co ilustruje wstawiony przeze mnie wcześniej kod), natomiast samo wgranie kodu na esp może być skomplikowane jeśli ktoś nigdy tego nie robił. Tak przynajmniej wynika z moich doświadczeń.

@AntekBezak jednak się nie zgodzę. Wgranie kodu na esp to wciśnięcie czegoś tam w Arduino IDE i jak ktoś ma z tym problemy to powinien sprawdzić, czy może ładnie rysuje albo gra na gitarze. Bawiłem się (tak, to była zabawa) i tym i tym. W sumie wgranie programu na pro micro wydaje mi się trudniejsze... a przynajmniej bardziej upierdliwe.

1 godzinę temu, ethanak napisał:

@AntekBezak jednak się nie zgodzę. Wgranie kodu na esp to wciśnięcie czegoś tam w Arduino IDE i jak ktoś ma z tym problemy to powinien sprawdzić, czy może ładnie rysuje albo gra na gitarze. Bawiłem się (tak, to była zabawa) i tym i tym. W sumie wgranie programu na pro micro wydaje mi się trudniejsze... a przynajmniej bardziej upierdliwe.

Być może te tanie wersje z micro usb mają jakieś problemy, ale przynajmniej te porządne z usb-c są naprawdę plug and play. Przetestowałem już kilkanaście sztuk, i zawsze wystarczyło podpiąć kabel i wgrać kod. A w esp trzeba czasem upewniać się czy różne usb cdc sprawdzać, nie mówiąc o tym że często trzeba doinstalowywać płytki do arduino ide co może początkującego przerosnąć.

Nie wiem jak kolega @solax stoi z funduszami (szczerze to nawet nie ważyłbym się interesować albo dopytywać) ale być może warto kupić obie płytki bo jak się wciągnie to i tak to będzie za mało (płytek). @AntekBezak argumentowanie zakupów lepszym bądź trochę lepszym złączem chyba niema sensu, bo kompilacja i upload i tak robi się w tym samym środowisku.  

• Lubię! 1
(edytowany)

Poza tym wersje usb b/c/micro/mini różnią się tylko gniazdkiem, w każdym przypadku są po prostu cztery druty i tyle.

I jeszcze jedno: Arduino IDE potrafi włączyć tryb download nawet jeżeli układ nie jest w trybie CDC (kick 1200 coś Ci mówi?), a niezależnie od tego po użyciu kombinacji rst/boot zawsze wchodzi w tryb download.

Edytowano przez ethanak
44 minuty temu, _LM_ napisał:

Nie wiem jak kolega @solax stoi z funduszami (szczerze to nawet nie ważyłbym się interesować albo dopytywać) ale być może warto kupić obie płytki bo jak się wciągnie to i tak to będzie za mało (płytek). @AntekBezak argumentowanie zakupów lepszym bądź trochę lepszym złączem chyba niema sensu, bo kompilacja i upload i tak robi się w tym samym środowisku.  

35 minut temu, ethanak napisał:

Poza tym wersje usb b/c/micro/mini różnią się tylko gniazdkiem, w każdym przypadku są po prostu cztery druty i tyle.

I jeszcze jedno: Arduino IDE potrafi włączyć tryb download nawet jeżeli układ nie jest w trybie CDC (kick 1200 coś Ci mówi?), a niezależnie od tego po użyciu kombinacji rst/boot zawsze wchodzi w tryb download.

Zakup obu płytek to faktycznie niezły pomysł. A mówiąc o złączach chcę po prostu odróżnić dwa popularne modele pro micro od siebie, więc używam najbardziej widocznej różnicy. Poza tym wiem na pewno, że modelom z usb-c nic nie dolega, natomiast słyszałem wiele opinii na temat tych z micro usb że np. port potrafi całkiem oderwać się od płytki. W dodatku wszyscy wiemy że niektóre z chińskich płytek działają, a niektóre nie, ja natomiast dzielę się swoimi doświadczeniami że te z usb-c są dobre i jest to gruntownie przeze mnie sprawdzone. Co do łatwości wgrywania, może tylko ja mam takie odczucia, ale niezależnie od wszystkiego fakty są takie, że za pierwszym razem kiedy wgrywałem kod na arduino nie było problemów, natomiast pierwszy raz kiedy wgrywałem kod na esp wymagał ode mnie instalacji różnych pakietów i rozpracowywania różnych ustawień w arduino ide. Nie mówię, że esp jest gorsze od arduino, ale na pierwszy raz arduino jest zdecydowanie przyjaźniejsze.

To tylko moja opinia, a z racji że mamy tu przedstawicieli różnych opinii, faktycznie najlepiej będzie jeśli kolega @solax kupi obie płytki i sam zobaczy co i jak, oczywiście jeśli budżet pozwala. Wszak dobrych płytek nigdy za wiele.

(edytowany)

jestem na takim etapie, że wiem tyle że warto w takim przypadku połączyć to poprzez matrycę, tylko że nie bardzo wiem jak łączyć przyciski ze sobą, macie jakiś tutorial może do tego jak stworzyć sobie taki schemat? I pytanie czy wszystkie te przyciski, które pokazałem wyżej jestem w stanie połączyć z arduino micro pro tworząc właśnie matryce?

Edytowano przez solax

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...