Skocz do zawartości

protokol onewire...kto slucha, kto nadaje?

Pomocna odpowiedź

Jest jeszcze jedno rozwiązanie: skoro występuje tam wymiana to weź w programie od analizatora uruchom coś co dekoduje UARTA w moim logic są takie opcje więc i u ciebie muszą być

8 minut temu, _LM_ napisał:

Jest jeszcze jedno rozwiązanie: skoro występuje tam wymiana to weź w programie od analizatora uruchom coś co dekoduje UARTA w moim logic są takie opcje więc i u ciebie muszą być

Nie do końca wiem o co chodzi z tym dekodowaniem...🤔 Chodzi Ci o to żeby widzieć np bajty w Hex itp?

Masz w programie od analizatora wbudowane dodatki do dekorowania, uart, can i2c i pewnie wiele więcej. Skup się lub odpocznij 

• Pomogłeś! 1
7 minut temu, _LM_ napisał:

Masz w programie od analizatora wbudowane dodatki do dekorowania, uart, can i2c i pewnie wiele więcej. Skup się lub odpocznij 

No no no, to mi też o to chodziło, sprawdzałem dla uart 9600 i nam te same dane co w twoim skrypcie 👍 jutro spróbuję z rozładowana bateria i się zobaczy czy się wartość dla napięcia zmieni...jeszcze mnie zastanawiają te pojedyncze bity, jest ich tam cała masa tak jak na drugim skanie który podałem...między pierwszymi 3 bajtami a następnymi 6 jest ich że ho ho...właśnie tego w twoim skrypcie nie widziałem i nie łapałem o co chodzi z tą różna ilością bajtów...ale teraz już wiem że to nie bajty normalnej transmisji, tylko właśnie co?

• Lubię! 1

No a co się składa na bajt? Poza tym możesz z tym skryptem zrobić co chcesz, wrzuć do ai i tak dalej. Ale skoro twój analizator potrafi to zrobić live to skrypt jest już niepotrzebny. Musiałem mieć jakieś narzędzie które pokaże mi co tam lata

• Pomogłeś! 1
1 minutę temu, _LM_ napisał:

No a co się składa na bajt? 

No bity 😁 ale w dekodowaniu jest tylko 9 bajtów, reszta jest odczytana jako pojedyncze bity, 0/1 na zmianę losowo...tego już dekoder nie składa w bajty...jutro wrzucę skan to zobaczysz o co mi chodzi 👍

• Lubię! 1
(edytowany)

To raczej nie są losowe dane, może tam być licznik ładowań (żeby wiedzieć kiedy zaplanować uszkodzenie xD), jakieś inne rzeczy etc, sprawdź w linkach od orba. Nie wiem co tam lata, skupiłem się na jakimkolwiek dopasowaniu danych 

Edytowano przez _LM_
  • Pomogłeś! 1
(edytowany)

no i tak...udalo sie polaczyc z ladowarka czyli komunikacja dziala, sekwencja bajtow chyba tez, ale po chwili wysakakuje blad ladowania, co moze byc spowodowane blednymi danymi (raczej nie bo sa skopiowane z dobrej transmisji) lub cos z pinem od termistora bo tam tak dziwnie napiecie skacze...najpierw jest 5v, po podlaczeniu aku 3v, pozniej znika na ulamek sekundy i jest 2.9v i oscyluje miedzy 2.8-2.9v...🤫 musze to dziadostwo podpiac do oscyloskopu i sprawdzwic co tam jest tak naprawde... ponizej pliki z oryginalnego polaczenia i z polaczenia ladowarka-arduino 

mak.zip

a ponizej to co @_LM_ dal tylko z dodatkiem czytania 1-wire

onewire.zip

Edytowano przez farmaceuta
  • Lubię! 1

@_LM_ i tak...coś tam pomotałem z protokołem i termistorem który jest podpięty fizycznie z ładowarką żeby w razie czego odcięła ładowanie i doszedłem do momentu w którym już nie mam błędu ale Aku jest czytane jako pełne bo ładowarka nie ładuje a po chwili informuje że Aku pełne...tak sobie obstawiam że w tej paczce danych jest zapisane napięcie i ładowarka na starcie sprawdza sobie te dane...dane między oryginalną bateria a ładowarką wyglądają tak...

Reset presence 

3 bajty z ładowarki

32 bajty z baterii

Reset

1 bajt z ładowarki

Reset

2 bajty z ładowarki

1 bajt z baterii i koniec komunikacji aż do końca ładowania...w sumie 39 bajtów danych...

i teraz dziwne rzeczy...u mnie komunikacja z Arduino wygląda identycznie ale dzieje się takie dziwne coś ze ucina mi pierwsze 2 bajty z ciągu 32 bajtów i na ostatnich dwóch miejscach nadpisuje 0xFF, czyli ilość się zgadza ale dane są jak by przesunięte o te dwa miejsca...próbowałem robić tak żeby czekać , nadpisywać , nasłuchiwać przez te pierwsze dwa bajty, jeśli wyślę tablice 34 bajtów to wtedy wszystkie się miejscami zgadzają, poprostu nie mam tych pierwszych dwóch w analizatorze, ale tak być nie może bo na ładowarce wyskakuje błąd elektroniki (pomarańczowa dioda) robiłem dziesiątki przeróbek kodu i nie mogę dojść do efektu gdzie tablica 32 bajtów wysłanych znajduje się w analizatorze...

Do tego w skrypcie który dałeś jest odczytywanych z kolei 35 bajtów w kolejności 0xFF...(moja tablica 32 bajty)......0xFF 0xFF, nie wiem skąd one się tam biorą skoro nie mam ich w analizatorze🤔 

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę 👍

• Lubię! 1

Ale widzisz że skrypt ma opcję negowania bitów, już pisałem żebyś sobie nie zaprzątał nim głowy bo to było do testów aby sprawdzić "zdalnie" jak ta komunikacja wygląda. Masz przecież w oprogramowaniu analizę protokołów użyj tego 

• Lubię! 1

@_LM_ trochę kombinowałem...i dziwne bo Al napisała mi kod gdzie slot czasowy wynosi ~60us , a na analizatorze slot dla master (ładowarka) wynosi ~134us , a dla slave (ardu) ~204us...i to się zgadza z oryginalną komunikacją, jedynie presence jest dłuższe o kilkanaście us 🤔 dziwne bo dane wysyłam na żywca z użyciem delay (ale tego sprzętowego od cykli)...gdy zmieniłem czasy na te z analizatora to komunikacja odrazu ucichła...jeśli troszkę tylko zmieniłem czasy to otrzymywałem randomowe bajty, ale cała komunikacja praktycznie przebiegała prawidłowo...no nic, może jutro dalej coś podziałam, myślę że w tej komunikacji trzeba pogrzebać bo te bajty dwa mi dziwnie znikają na początku...

• Lubię! 1

Trochę dziwne... odczytałem komunikację z klona bms Makity i zmienił się ostatni bajt na 0xFE...uwzględniłem zmianę w kodzie ale nadal ostatnim bajtem który nadaje bateria jest 0xFF...🤔 (Kod do bólu prosty więc nie ma pomyłek...) 

A może to bateria zaczyna nadawać 3 bajty a ładowarka odpowiada 32'oma bajtami 🤔 tylko to mi gdzieś nie pasuje, no bo po co ładowarka wysyłała by tyle informacji do baterii?😓

• Lubię! 1
  • 3 tygodnie później...

No i tak...jest jakiś sukces, tutaj to działa tak że jak master (ładowarka) słucha to w każdym slocie czasowym wystawia logiczne 1...jeśli podczas nadawania slave wystawia 0 to poprostu ta jedynka ma być przedłużona z 9 na 35us...teraz zrobiłem to tak że wykrywam każde zbocze i jeśli ma być 0 to przedłużam stan niski do 35us...no i już znalazły się moje dwa zagubione bajty z początku transmisji...👍 Ładowarka startuje i zaczyna ładować, ale nie kończy 😁 napięcie stopniowo rośnie nawet powyżej max dla 5s...jutro się sprawdzi dokładnie co tam wysyła oryginalna bateria na końcu ładowania ale po łebkach co sprawdziłem to nie na tam nic ciekawego...master tylko robi reset i wysyła dwa bajty po czym komunikacja milknie 🤔

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...