Skocz do zawartości

Wydruki 2 razy mniejsze z Bambu Studio?

Pomocna odpowiedź

Napisano

witam, pomocy, wszystko z bambu studio drukuje mi się 2 razy mniejsze, stare pliki STL drukują się poprawnie i to jest dziwne, podgląd w bambu studio pokazuje prawidłowe wymiary, skala też jest 100%, robiłem factory reset drukarki, drukowałem w calach, wgrałem starszą wersję bambu studio, pliki robione w thinercad i openscad , nic nie pomaga

Spotkałem się z informacją, że pliki STL nie zawierają informacji o jednostkach miary, cale i milimetry. Plik ten przechowuje jedynie surowe współrzędne liczbowe trójkątów, które tworzą siatkę 3D. Plik STL "wie" tylko, że dany wymiar na długość 10, ale nie wie czy jest to 10 milimetrów czy 10 cali. Jeśli dany model był projektowany w calowej jednostce miary, a slicer będzie ustawiony na metryczną jednostkę miary to model będzie za mały 25,4 razy. Jest to wielkość 1 cala przeliczona na milimetry. W drugą stronę milimetry -> cale model będzie za duży 25,4 razy.

Rozwiązaniem może być przeskalowanie - powiększenie w slicerze zbyt małego modelu o 2540%.

Masz dwa razy za małe wydruki, czy może za małe wydruki o 2,54. Wartość 2,54 może wskazywać na problem z użytą jednostką miary.

• Lubię! 1
10 godzin temu, andiw napisał:

wgrałem starszą wersję bambu studio

Usunąłeś ręcznie katalog z konfigami? Z tego co kojarzę bambu zostawia go domyślnie. Po tym spróbowałbym drukować przez wifi lokalnie, nie przez chmurę.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...