Skocz do zawartości

Atmega8 + zewnetrzny kwarc 8mhz.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam szanownych forumowiczów!

Podłączyłem do atmegi8 zewnętrzny kwarc 8mhz. Zgodnie z instrukcja atmegi fusebity zaprogramowałem tak :

hfuse:

RSTDISBL : 1

WTDON : 1

SPIEN : 0

CKOPT : 1

EESAVE : 1

BOOTSZ1 : 0

BOOTSZ0 : 0

BOOTRST :1

lfuse:

BODLEVEL : 1

BODEN : 1

SUT1 : 0

SUT0 : 0

CKSEL3..0 : 1111

Do kwarcu podłączone są dwa kondensatory monolityczne po 22pF kaażdy.

Niestety atmega8 nie rusza. Gdyby ktoś mógł wypunktować które fusy są źle ustawione byłbym bardzo wdzięczny!

Pozdrawiam!

Polecam SinaProg - ma pre-ustawienia fusebitów, programuje je jednym przyciskiem i bezbłędnie (do wyboru wewnętrzne rezonatory RC albo dowolny zewnętrzny kwarcowy - dla M8). Artykuł jest gdzieś na forum. SinaProg ma też oczywiście możliwość dowolnego programowania fusebitów w sekcji "advanced".

Jeśli bardzo chcesz "ręcznie", to polecam tą stronę:

http://www.engbedded.com/fusecalc/

Jeszcze nigdy mnie nie zawiodła 😉 Inni polecą Ci pewnie AVR-Burn-o-matic.

Jeśli chodzi o programy to nie wiem czy są wersje dla Linuksa, poza tym przyzwyczajony jestem do avrdude. Jeśli chodzi o fusy to moje ustawienie znajduje się na liście fusecalc (Ext Crystal/Resonator HiFreq 1K + CK + 64ms CKSEL=1111 SUT=00)

Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to złe kondensatory, spróbuje podłączyć coś ~33pF.

Ustawiając fusebit SPIEN na 0 zablokowałeś sobie możliwość programowania ISP. W tym wypadku pomóc może programator równoległy.

@ownya domyśla wartość hfuse to 11011001 czyli SPIEN jest zaprogramowany. Poza tym programując układ nie zmieniałem fabrycznego hfuse.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...