Skocz do zawartości

problem z programatorem uspasp

Pomocna odpowiedź

Napisano

Mam pewien problem. Ostatnio dostałem zamówiony przeze mnie programator. Oczywiście od razu z krokami 3 części tematu Bascom Avr przygotowałem płytkę z Attiny2313, diodą i zasialniem. Chciałem zaprogramować ten mikrokontroler, ale na koniec programowania wyskakuje mi w Avr dude Gui:

Reading | ##################################avrdude: error: wrong reading bytes b8

Po tym zacina mi się programator (w sensie dioda mi się cały czas śieci na czerwono tak jakby dalej programowała) i nie chce mi działać program testowy(nie zapala mi się dioda).

P.S Naprawdę proszę o szybką odpowiedź, ponieważ za tydzień będę zaczynał budowę mojego pierwszego robota.

Oczywiście szukałem po forum i google, ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na ten temat.

Masz najnowszy soft w programatorze?

Sterowniki wszystkie wymagane są zainstalowane?

Podłączasz go pod huba? (jeśli tak to podłącz go z tyłu komputera)

Jaki masz system operacyjny?

I spróbuj użyć Sinaprog

1.Nie wiem czy mam najnowszy, ale wydaje mi się, że tak.

2.Mam wszystkie wymagane sterowniki zainstalowane.

3.Programator mam podłączony z tyłu komputera.

4.Mam windowsa XP

5. Spróbowałem go użyć, ale on się zachowuje inaczej od Avrdude-Gui, nie chce mi wykryć programatora. Wyskakuje mi w Sinaprog:

"avrdude -C avrdude.conf -c usbasp -p t2313 -q

avrdude: error: could not find USB device "USBasp" with vid=0x16c0 pid=0x5dc"

Nie wiem, dlaczego nie chce mi go wykrywać.

avrdude: error: could not find USB device "USBasp" with vid=0x16c0 pid=0x5dc"

Miałem identyczny problem, okazało się że mam niezainstalowaną bibliotekę giveio. Poszło mi dopiero jak uruchomiłem z terminala plik install_giveio.bat, potem sprawdz uruchamiając status_giveio tez z terminala

Upewnij się też że masz libusb w wersji 0.1.12.1

Okazało się, że mam zainstalowaną wesję libusb 0.1.10.1, więc zainstalowałem libusb 0.1.12.1.

Teraz Sinaprog wykrywa programtor, ale znowu to samo wyskakuje. Podam cały kod, który wyświetla się w Sina prog:

"avrdude -C avrdude.conf -c usbasp -p t2313 -U flash:r:"C:\Documents and Settings\Admin\Pulpit\artykul_forbot.pl\noname6.hex":i -q

avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions

avrdude: Device signature = 0x1e910a

avrdude: reading flash memory:

avrdude: error: wrong reading bytes b8"

/edit

Mogę jeszcze dodać, że nie mam rezonatora koło mikrokontrolera. Nie wiem właśnie czy to właśnie jego brak może powodować do błędu.

Masz zdjętą zworkę szybkiego programowania?

#edit

Zapomniałem dodać.

Uważaj bo mi się udawało programować attiny bez napięcia zasilania co niszczyło uC, teraz zawsze wstawiam jakąś diodę by sprawdzić czy jest napięcie.

Teraz jak zdjąłem zworkę w SinaProg wyskakuje mi:

"avrdude -C avrdude.conf -c usbasp -p t2313 -U flash:w:"C:\Documents and Settings\Admin\Pulpit\artykul_forbot.pl\noname6.hex":a -q

avrdude: error: programm enable: target doesn't answer. 1

avrdude: initialization failed, rc=-1

Double check connections and try again, or use -F to override

this check.

avrdude done. Thank you"

Sorki pomylilem się, zworka ma być założona. Właśnie sam starałem się zaprogramować m8 i trzeba ze zworką.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...