Skocz do zawartości

Początki programowania RIDE 7 - > ZL27 (STM32F103VB)

toch88

Pomocna odpowiedź

[ Dodano: 22-02-2011, 23:57 ]

sorry za ten temat nie wiedziałem że to jest tylko IDE znalazłem Rkit-ARM , jednak prosiłbym nie zamykać tego postu będę opisywał moje etapy tworzenia, i edukacji, będzie to dla mnie bardzo pomocne.

Komentarz dodany przez: Sabre

No tak małymi kroczkami jadę dalej:

Co zrobiłem:

No udało mi się skompilować w końcu ten program:

#include "stm32f10x.h" 
#include "stm32f10x_gpio.h" 
#include "stm32f10x_rcc.h" 
int main(void) 
{ 
GPIO_InitTypeDef GPIO_InitStructure; 

RCC_APB2PeriphClockCmd(RCC_APB2Periph_GPIOD, ENABLE); 

GPIO_InitStructure.GPIO_Pin = GPIO_Pin_8; 
GPIO_InitStructure.GPIO_Speed = GPIO_Speed_2MHz; 
GPIO_InitStructure.GPIO_Mode = GPIO_Mode_Out_PP; 
GPIO_Init(GPIOD, &GPIO_InitStructure); 

GPIO_SetBits(GPIOD, GPIO_Pin_8); 
while (1) 
{ 
} 
} 

No i chociaż nie wiele wiem już jest coś lepiej z mojej wiedzy C++ i lat programowania stronek połapałem się w tych bibliotekach, ale przeraża mnie ogrom tych wszystkich urządzeń, czy naprawdę robię to taką różnice miedzy STM32F103F VB a RT np?

Mam kilka pytań:

-skopiowałem wszystko co posiadałem pod adresem C:\Program Files\Raisonance\Ride\Examples\ARM\ST\STM32Lib-v340

(tj wszystkie pliki o jakie buntował się kompilator) szczerze mówiąc nie wiem jaką różnicę jest miedzy tymi dwiema bibiotekami STM32Lib-v340 a STM32Lib-v203 jeżeli ta druga różni się tylko tym że jest starsza to po co jest dodawana do pakietu bibliotek??

Coś czytałem o CMSIS czyli taki uniwersalny hmm framework? dla rodziny Cortex? czy to jest tak że CMSIS jest częścią bibliotek wyżej wspomnianych ?

-Czym się różnią STM32F10x Standard Peripheral Library od tej STM Firmware Library czy tylko tym że są rozwijane przez różne firmy? i różnią się złożonością? którą lepiej wybrać?

o ile wiem ta pierwsza posiada wyżej wspomniany CMSIS dzięki któremu wszystko jest zestandaryzowane, a drugi jest rozwijany bodajże przez w firme ST microelectronis

Ok

To by było na tyle gwoździem mojego problemu jest fakt następujący skoro wszystko skompilowałem wypadałoby to wszystko wysłać, no dobra ale w jaki sposób? skoro program krzyczy mi że nie mam sterowników i nie może włączyć R-Linka.

Mam korzystać z RFlashera czy jak bo znowu wykorkowałem ...

Korzystam z programatora ZL30 J-TAG

[ Dodano: 23-02-2011, 19:38 ]

dobra wykumałem że coś jest nie tak z J-Tagiem znaczy z jego instalacją, zatem wziąłem się za jego instalacje... ale kurde znowu coś ;/ parze sobie na mój programator nie działa dioda hmm możliwe że to wina sterowników...

Znalazłem w katalogu Ride 7 -> drivery mówię sobie hurra w końcu przeniosę moje wypociny na świeżutką pamięć FLASH ... nie muszę mówić że tak się nie stało 🙁

Podczas instalacji zwykłego kontrolera USB wyskakuje błąd cóż począć robię , prawo w lewo , odistalowuje wszystko co się da tzn DP od USB starego JLinka nie mogę usunąć gdyż nie widzi już ścieżki ;/

No ale ok wchodzę sobie w MS_WinUSB_Xp_Vista (mam Xp Sp3 bodajże) no i zonk ... jeżeli instaluje go z Dos'a to widnieje błąd że urządzenie nie jest podpisane ;/

Jeżeli instaluje z kreatora dodawania sprzętu wykryło mi WIN RLink Classic ale pisze że plik INF ma źle napisaną obsługę 🙁

Poradzicie coś?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.