Skocz do zawartości

Stabilizacja (utrzymanie) kierunku wieży.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam

Moje pytanie zasadniczo związane jest z pancerka, ale w sposób istotny dotyczy żyroskopów.

Chodzi mianowicie o utrzymanie (stabilizacje) kierunku wieży czołgu niezależnie od skręcania całego korpusu – podobnie jak w prawdziwych wozach bojowych. Pomyślałem że jest to możliwe do zrealizowana poprzez umieszczenie żyroskopu z funkcją HH i ustawienia serwa w stanie neutralnym – tak jak ma to miejsce w Heli z ogonem(kwestie trymowania chyba można by było pomiąć?). Nie orientuje się jednak dokładnie w funkcjonowaniu żyroskopów i chciałbym ten pomysł skonsultować z osobami znającymi ich możliwości - czy ide w dobrym kierunku?

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.

Pozdrawiam

Zapomniałeś o tym, że piszesz do robotyków, elektroników i ew. automatyków i mechatroników. Po kolei:

- ktoś się za chwilę doczepi, że automatyzacja czegoś takiego to nei temat na forum o robotyce, ale moim zdaniem jest to na tyle cieakwy temat, że o ile będą jakieś wnioski, warto zostawić

- żyroskop daje na wyjściu prędkość kątową, nie wiem co to jest to HH, ale trzeba pomiar calkować, unikać dryfu, w miarę możliwosci przydatny byłby akcelerometr. Regulator I lub PI mógłby się nadawać, gdyby nie dryf.

Dziekuje za odpowiedz

Zwracam uwagę na potencjalne korzyści np.:

- stabilizacja anteny kierunkowej do zbierania danych telemetrycznych

- stabilizacja obiektywu (monitorowanie obiektów, system dozoru przeciwpożarowego lasów)

Jesli faktycznie to nie miejsce na tego typu posty to prosze przeniesc do kosza.

Pozdrawiam

Nie no, właśnie o to chodzi aby nie przenosić 😉 Bo temat jest ciekawy, ale moderatorzy nie zastanawiają się czy dany problem ma zastosowanie w robotyce, tylko od razu kasują jeśli od razu autor o tym nie wspomni.

Nie jestem pewien czy układ stabilizacji z helikoptera się nadaje. Bo choć problem jest podobny (obiekt się zaczyna obracać) to tutaj przez nagłe wjechanie np. w dół, prędkość obrotu moze nagle skoczyć. Zastanawiam sięczy jednym ze sposobów by nie mogło być modyfikacja serwa:

- na wejście od potencjometru podać wyjście z akceletometru

- serwo by stabilizowało przechylenie. Warto by z serwa usunąć blokadę i dodać krańcówkę

- potrzeba trochę eksperymentów ze skalowaniem sygnału akcelerometru i sterowaniem

• 2 tygodnie później...

Ja właśnie pracuje nad tym zagadnieniem.

Mam już gotowy prototyp realizujący stabilizację. Może już w tym miesiącu będą dostępne potrzebne moduły czujników, a trochę później gotowe moduły realizujące pełną stabilizację.

W razie pytań zapraszam na priv.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...