kevmyst Napisano Maj 18, 2011 Udostępnij Napisano Maj 18, 2011 Jeśli ma ktoś ma zablokowane atmegi poprzez złe ustawienie fuse bitów to mogę pomóc. Złożyłem Programator który wykorzystuje możliwość programowania w trybie równoległym oraz szeregowym wysokonapięciowym. Niestety przy takim programowaniu należy umieścić układ w podstawce (nie ma możliwości programowania w układzie - ISP In-System Programmer). Jednakże takie rozwiązanie ma swoje atuty: Możliwość przeprogramowania wyprowadzenia /RESET Możliwość włączenia/wyłaczenia programowania przez ISP Bardzo szybkie programowanie pamięci układu Odblokowania omyłkowo ustawionych bitów konfiguracyjnych Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Maj 18, 2011 Udostępnij Maj 18, 2011 Ja z mojej strony mogę polecić to narzędzie: http://diy.elektroda.eu/atmega-fusebit-doctor-hvpp/ Efekt końcowy podobny, ale nie trzeba używać komputera (dolicz problem z brakiem LPT). Wkładasz układ w podstawkę, podłączasz do zasilania, naciskasz przycisk i gotowe 🙂 Doktor wgrywa fabryczne ustawienia. Minusem jest konieczność zastosowania uC do budowy, ale M8 to dzisiaj ok. 8 zł, przy większych zasobach zablokowanych procków, zwróci się z nawiązką 🙂 PS Możliwość przeprogramowania wyprowadzenia /RESETMożliwość wyłaczenia programowania przez ISP To samo można zrobić standardowym programatorem... ale tylko raz 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
kevmyst Maj 18, 2011 Autor tematu Udostępnij Maj 18, 2011 Ja mam do tego typu celów Dell Latitude c600 z LPT, COM itd 😉 i stacjonarke z kartą rozszerzeń 😉 więc to nie problem a to co podałeś mam zamiar złożyć 😉 Po prostu informuję, że jak ktoś ma zablokowany UC to służę pomocą 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
didii0074 Maj 18, 2011 Udostępnij Maj 18, 2011 Jak służysz pomocą ? Jak Ci wyślę to mi je odblokujesz? mam ok 10 atmeg 8 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
kevmyst Maj 18, 2011 Autor tematu Udostępnij Maj 18, 2011 No na przykład w taki sposób 😉 Odblokuje je bez problemu 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
tomekb411 Marzec 24, 2016 Udostępnij Marzec 24, 2016 Czy nadal ktoś może poratować Fuse Doctorem? 🙂 Mam zablokowaną Atmega32 i Attiny2313. Jeśli znalazłby się jakiś miły i uczynny człowiek to proszę o kontakt 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »