Skocz do zawartości

W poszukiwaniu schematów

szarik88

Pomocna odpowiedź

Witam serdecznie,
Szukam sposobów i schematów w jaki sposób najlepiej wykonać proste czujnik dla robota mobilnego. Prośba do forumowiczów o pomysły jak najprościej wykonać sensory, jakiego interfejsu i µC użyć. Sam szukam ale niestety poziom wiedzy nie pozwala mi na upewnienie się co będzie dobrym wyjściem. Wstawiam do tematu czujniki a nie początkujący ponieważ myślę, że tu będzie lepiej jeżeli moderator przerzuci to się nie obrażę 🙂. Poszukuje schematów do pomiaru:

-odległości IR albo ultradźwiękowy

-przemieszczenia (temat już był-chce wykonać z myszki optycznej , jeżeli ktoś ma lepszy pomysł to "śmiało" 🙂 )

-koloru

-akcelerometr

-żyroskop

-czujnik pola magnetycznego

Czy rs485 byłby najlepszym wyjściem?

oraz czy mogę użyć czujników z jakiś urządzeń RTV, AGD, które by można było zastosować np. siłomierze z wagi elektronicznej ?

PS. będę wrzucał schematy i proszę o ocene czy "ma to sens"

-odległości IR

Tylko gotowiec, czujnik Sharpa, podłączenie wg dokumentacji

albo ultradźwiękowy

Na stronie KoNAR jest schemat czujnika, poza tym nes tutaj na forum podawał schemat czujnika. Wszelkie gotowe wg dokumentacji.

-przemieszczenia

szukaj pod hasłem "enkoder"

-koloru

jakiego koloru? ponownie: dokumentacja, albo schematy czujników linii.

akcelerometr

-żyroskop

-czujnik pola magnetycznego

schematy z dokumentacji elementów. Pamiętaj, że jeśli wykorzystasz schemat z dokumentacji to będzie on poprawny, jeśli inny, to możemy jedynie ocenić czy nie ma rażących błędów.

Co swoim robotem chcesz robić dokładniej?Z jaką prędkością? Pakowanie wszelakiego rodzaju czujników różnej i często wątpliwej jakości plus wzajemny niekorzystny wpływ na siebie doprowadzi do tego, że możesz mieć jeżdżącą choinkę.

Na początek w prostej telemetrii powinny ci jakieś enkodery wystarczyć plus parę czujników otoczenia(odległości). Zabawa w przyspieszenia liniowe i kątowe + całkowanie (dające kąt i przemieszczenie) to nie łatwa i nie prosta sprawa.

Co do IR w odległości, to pozwolę sobie troche sprostować "tylko" Sharpy OldSkulla. Osobiście zajmuje się TSOPami/SFH (scalone odbiorniki tv). W stosunku do Sharpów:

+ koszt wykonania (około 6zł komplet nad+odb)

+ osiągalny zasięg

+ dostępność elementów

- spora zależność od wykrywanego przedmiotu (kolor,faktura)

- problemy z zakłóceniami i szumami (wymagane BARDZO dobre ekranowanie nadajników i odbiorników, stabilne zasilanie) rosnące wraz z chęcią większego zasięgu

- sterowanie

- problemy z zakłóceniami i szumami (wymagane BARDZO dobre ekranowanie nadajników i odbiorników, stabilne zasilanie) rosnące wraz z chęcią większego zasięgu

Czy mógłbyś to rozwinąć? W jaki sposób radzisz sobie z tymi problemami? Nie wystarczy podłączenie zgodnie z Datasheetem danego układu?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@Barto: kolega epsilon zaznaczył, że ma być pomiar odległości, na TSOPie i SFH zrobisz co najwyżej czujnik zbliżeniowy o stosunkowo dużym zasięgu. Sharp jest najtańszym rozwiązaniem do pomiaru odległości, potem cena może iść już tylko w górę.

Z tym ekranowaniem nie przesadzajmy, przy poprawnym podłączeniu zasilania większym problemem jest światło tła niż zakłócenia elektryczne. Zasięg zawsze można próbować zwiększyć poprzez zwiększenie emisji światła, ale tutaj wesoło nie jest, bo zwiększenie 4-krotne jasności (np. prądem diod) zwiększy nam zasięg zaledwie dwukrotnie.

Faktycznie nie zwróciłem uwagi. Wspomniane przeze mnie czujniki oczywiście bardziej nadają się do detekcji przedmiotu w charakterze jest/niema. Aczkolwiek- przy przedmiocie o mniej więcej stałej orientacji względem czujnika można ZGRUBNY pomiar zrealizować- wszystko zależy od potrzeb.

Co do zakłóceń/szumów doprecyzuje. Katalogowy filtr RC na zasilaniu wg. mnie jest niezbędny w każdej sensownej aplikacji czujnika. Stosuje bodajże 100Ω i kondensator tantalowy (lepsze parametry) 10uF. Ponadto dla tylko i wyłącznie odbiorników stosuje osobny stabilizator napięcia.

Pod rosnącymi zakłóceniami/szumami wraz ze zwiększaniem zasięgu miałem na myśli przedostające się światło z nadajników (ledów IR) bezpośrednio do odbiornika a nie z odbicia od przeszkody. Nie wiem czy powyższe można podciągnąć pod zakłócenia "elektryczne".

I żeby może bardziej określić o jaki warunkach mówię. Odległość nadajników (po lewej i prawej stronie) od odbiornika jakieś 2-3cm i prąd średni na diodach 15mA. Z tego co pamiętam powyżej tych wartości potrzebowałem czegoś więcej niż czarnej termokurczki 🙂.

Jeśli kolega epsilon nie ma aż takich ograniczeń wymiarowych to oddalanie nadajnika od odbiornika bardzo ułatwia życie i redukuje powyższe problemy.

OldSkull napisał:

...bo zwiększenie 4-krotne jasności (np. prądem diod) zwiększy nam zasięg zaledwie dwukrotnie.

skąd taka informacja?jakiś wzór,zależność fizyczna?

• Lubię! 1

Dla większych prądów można do rurki termokurczliwej dodać taśmę izolacyjną, sprawdziłem, działa 🙂 Mam czujnik z TSOP1736+dioda sterowana maks 100-120mA szczytowo w odległości <5mm od siebie i osłona z taśmy izolacyjnej działa. Zasięg około 50cm, ale przy zasilaniu już 5.1V szaleje. Przy około 3.8-4V działa na jakieś 20-25cm.

skąd taka informacja?jakiś wzór,zależność fizyczna?

Związek z kątem bryłowym, lub jaśniej: z powierzchnią kuli - przy 2 razy większym promieniu na ten sam obszar przy tym samym źródle światła będzie padać 4 razy mniej fotonów, bo powierzchnia kuli zwrośnie właśnie czterokrotnie. Do tego jeszcze można wliczać tłumienie, ale na taką odległość w czystym powietrzu dla podczerwieni to nie problem i można pominąć. Dla ultradźwięków byłoby podobnie, tylko, ze tłumienie jest o wiele większe.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...