Skocz do zawartości

[serwokontroler] Mini Maestro 12

kisiel507

Pomocna odpowiedź

Witam wszystkich 😉

Jest to mój pierwszy temat więc z góry przepraszam jeśli go umieściłem nie tam gdzie potrzeba.

Chodzi mi o serwokontroler Mini Maestro 12, a dokładniej o to czy miał już ktoś z nim do czynienia z tym sterownikiem, bądź innym z tej serii??

Jeśli ktoś go używał to prosiłbym o jakąś opinie o nim, czy były jakieś z nim problemy 😉

Z góry dziękuję za odpowiedzi 🙂

Pzdr.

Posiadam w sprzedaży mini maestro 6 i 18. Oba działają bez zarzutu (chociaż testowałem tylko z 4 serwami). Bardzo dobry soft do PC umożliwiający uruchomienie wszystkiego w 5 minut. Fajne jest, że serwokontrolery mają bardzo szeroki zakres w których można ustawić czasy sterujące serwami i dużą rozdzielczość.

Jak masz jakieś bardziej konkretne pytania to pisz.

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bez dodatkowych urządzeń zewnętrznych niestety nie.

Do wyboru masz sterowanie z PC za pośrednictwem USB, przez UART lub przy użyciu skryptu zapisanego w pamięci kontrolera.

Tutaj masz widok na płytkę Maestro 12:

Interesują Cię piny po prawej stronie, opisane jako TX, RX i GND. Łączysz je z pinami mikrokontrolera opisanymi w dokumentacji jako Rx i Tx, ale "na krzyż" - RX z Tx, TX z Rx, masa GND musi być wspólna - a następnie wysyłasz komendy przez UART. Szczegóły w dokumentacji mikrokontrolera pod hasłem UART/USART

Wiem też, że sterowanie serwokontrolerem SK18 odbywa się za pomocą ramki, gdzie wysyła się 4 bajty z informacją jakie serwo gdzie i z jaką prędkością ma iść. A jak sprawa się ma z mini maestro. I czy jest jakaś różnica między łączeniem się z komputerem przez port RS232, a USB tak jak jest z mini maestro?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.