Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam!

Ostatnio postanowiłem stworzyć jak najprostszy schemat dla robota sumo (nie mówię to o kategorii standard sumo tylko ogólnie o zasadzie działania). A więc schemat

Czy to może w ogóle zadziałać?

Jest to mój pierwszy schemat więc proszę nie krytykować. Mam jeszcze małą prośbę. Ma ktoś może bibliotekę do eagla z mostkiem SI9986CY ponieważ nie mogłem znaleźć dlatego użyłem attiny który ma taką samą obudowę.

Z góry dzięki!

Gdzie nie spojrzę na schemacie to błąd.

Dlaczego wiele wyjść/wejść podłączasz bezpośrednio pod VCC/GND? (np. jak KTIR ma ściągnąć sygnał wyjściowy do zera, skoro jest on podpięty bezpośrednio pod VCC?)

Dlaczego nigdzie nie stosujesz kondensatorów?

Popatrz na schematy kolegów, pomyśl dlaczego jest tak a nie inaczej i popraw swój schemat, bo w tej formie jest tu więcej błędów niż poprawnie pociągniętych ścieżek.

Poprawiłem KTIRy czy teraz są dobrze? Co jeszcze jest źle podłączone? Gdzie postawić i czy są konieczne kondensatory?

Jakie czujniki używasz?

Gdzie i jakie zasilanie podłączysz?

Ten układ sterownika silników to kompletnie nie ma sensu (pewnie masz zły symbol).

Gdzie są kondensatory?

Nadal tyle pytań i zero odpowiedzi. Naprawdę przejrzyj inne schematy i poczytaj dokumentację. Może zajmie to Tobie tydzień a nie 5minut, ale nauczysz się czegoś.

Mam dobry symbol mostka (http://www.vishay.com/docs/70007/si9986.pdf) jednak nie było go w bibliotece a nie wiem do końca jak stworzyć swoją dlatego użyłem attiny który ma taką samą obudowę lecz nóżki połączone są poprawnie jak nocie. Czujniki to HSDL-9100. Ponawiam, czy kondensatory są konieczne. Zasilanie to li-pol jeszcze nie wiem jaki.

Skoro zasilanie masz li-pol to pewnie nie będzie na napięcie odpowiednie do procesora/czujników. Gdzie masz jakiś stabilizator żeby dopasować napięcia?

Tak, kondensatory są NIEZBĘDNE do stabilnego działania układu i NIEZBĘDNE do uzyskania parametrów podanych w dokumentacji układu.

Masz dwa wyjścia:

1.Dodać brakujące elementy do schematu z innego, podobnego i modlić się o przychylność bogów

2.Poczytać, nauczyć się czegoś i zrozumieć po co są kondensatory i inne elementy

PS. Dodawanie elementów jest bardzo proste i opisane w wielu miejscach (np. na elektrodzie jest cały kurs eagle w dziale plików). Nauka tego wymaga maks jednego dnia. Bez poprawnych symboli trudno analizować układ.

Witam!

Za namową użytkownika MirekCz trochę się pouczyłem i skleiłem poniższy schemat (który i tak zapewne jest zły 😃). Proszę o podpowiedź czy bateryjka 3V pociągnie to, w teorii raczej tak bo wszystkie podzespoły dobierałem na 3V. Najbardziej w tym schemacie boje się o mostek (http://robodudes.com/files/datasheet/TB6552.pdf) ponieważ nie do końca wiem jak go podłączyć.

Bateria 3V jeżeli chodzi o płaską to ma słabą wydajność prądową. Zobacz sobie lepiej pojedyncze cele lipol kosztują nie wiele a wydajność o wiele większa. Na schemacie przydały by się opisy pinów mostka.

Dodany opis mostka. A co do li-poli to myślałem o nich ale na ładowarkę trzeba już pewną sumkę przeznaczyć a jak na razie wszystko co miałem to zainwestowałem 😃

Przy TSOPie zgodnie z dokumentacją powinien być jakieś elektrolit >4,7µF. Wejście ADC6 to kanał przetwornika analogowo cyfrowego, nie pełni on funkcji linii portu I/O przez co nie będziesz w stanie wysterować tej linii. No i kwestia o której MirekCZ mówił parę razy- procesor wymaga odpowiedniego napięcia- stabilizowanego/ze stabilizatora ! (LM78**,1114-**,2940,...). Przejrzyj kolego inne artykuły w tym samym dziale- jest tego (aż za )dużo.

Zmieniłem kondensator przy TSOPie oraz nóżkę atmegi. Z tego co widzę to nie w każdym schemacie jest stabilizator a jakoś działają, oczywiście użyłbym stabilizatora ale nie mogę zaleźć na 3V. Czy reszta schematu jest prawidłowa?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...