Skocz do zawartości

Bascom AVR - Detected Micro does not match the selected Micro ATmega8

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam.

Zrobiłem sobie programik i gdy chcę go wgrać na uC przez USBasp to wyskakuje mi ten błąd:

Detected Micro does not match the selected Micro ATmega8.

Nie wiem co z tym zrobić i nie mogę nic zaprogramować, a wcześniej dwa programy wgrałem a teraz nie mogę.

Z góry dzięki za odpowiedz.

docisnij zlacza programatora i uC o ile jest w gniezdzie. Skoro wczesniej dzialalo to i teraz powino (zakladajac ze z fusami nie namieszales). programator nie moze poprawnie odczytac sygnatury ukladu i stad ten komunikat.

przemub

1.Próbuję zaprogramować ATmege 8

2.Podłączenia są dobrze bo wcześniej działało, a teraz nie działa na żadnym komputerze ( próbowałem na 3 )

lukpep

A jak namieszałem to ten sam komunikat by wyskoczył ?

Raczej wątpię żebym namieszał bo tylko programy wgrywałem i ostatni chodzi ale nowego już nie mogę wgrać bo mi wyskakuje ten błąd na każdym z komputerów nawet jak nie mam podłączone programatora.

Możliwe, też to podejrzewałem.Niestety nie mam wyjścia lpt w moim komputerze.

Tylko pozostaje mi programator na usb, no chyba że są jakieś inne.

Jaki proponujecie programator na usb oprócz usbasp ???

Mogą być jakieś inne przyczyny tego błędu ?

Aha to nie wiedziałem że jest taka przejściówka.

To sobie kupię przejściówkę i nowy programator i napisze co z tego wyszło.

Taka przejściówka może nie dać oczekiwanego efektu, gdyż tanie modele nie emulują w pełni portu LPT. Kup sobie SiProga i przejściówkę USB - RS232, lub odwiedź jakiegoś znajomego, który posiada fizyczny port LPT i zrób sobie Sample Electronic Programmer-a (koszty takiego programatorka to 4zł 🤣 ).

Co wy piszecie! 10 przejściówek i programator to złe połączenie. Tylko po co ci nowy programator. Ostatecznie kup sobie jakiś stk500 byle by miał zworkę slow sck. Pomierz miernikiem ciągłości obwodu w tamtym progu.

Powodów może być wiele. Ja mam tak czasami przez słabo łączącą taśmę. Poruszaj taśmą w złączach i ogólnie całą.

• 6 miesiące później...

Odświeżam

Po podłaczeniu AtMegi 8 wyskakiwal mi taki sam bład i chip identify 000000

po podłaczeniu AtMegi 328 pod tą samą płytkę wykryło prawidłowo

Po podłaczeniu ATmegi 16-A wyskakiwał bład

a po podłaczeniu attiny 2313 wykryło prawidło

czy problem tkwi w fuse bitach czy po prostu procesory sa niesprawne ?

Problem może tkwić w fusach, np. ustawiony kwarc zewnętrzny, reset ustawiony jako I/O, wyłączenie programowania przez ISP. Jakbyś miął złożonego Fusebit Doctora to byłoby najłatwiej sprawdzić, tak to niestety nie mam pomysłu.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...