Sabre Napisano Sierpień 25, 2011 Udostępnij Napisano Sierpień 25, 2011 Temat zakładam w dwóch celach, aby "zarezerwować" sobie nazwę robota 🙂 i żeby przyspieszyć nad nim prace 🙂. Aktualnie mam niekompletny schemat, ale wiem już co i jak ma być skompletowane w robocie. Niestety ciągle brakuje mi czasu na ukończenie schematu. Zmieniłem ostatnio mostek, miały być dwa VNH3SP30, ale ponieważ w Tsubame TB6612 spisywał się na medal (jeden scalak na 2 silniki) to postanowiłem wrócić do tego mostka. Zajmie on zdecydowanie mniej miejsca niż 2xVNH3SP30, co ma dla mnie ogromne znaczenie gdyż robot będzie niewiele większy od Tsubame. W zasadzie ma się różnić tylko szerokością przodu - ilość czujników wzrośnie prawie dwukrotnie. Mikrokontroler - postanowiłem spróbować swoich sił z xmegą dokładniej 128A3 Czujniki - oczywiście KTIRy, nie sprecyzowałem jeszcze dokładnie ile będzie sztuk, prawdopodobnie będzie ich 12-13 ze względu na pewną wadę jaką mają xmegi, zewnętrzne napięcie referencyjne - Aref podłącza się pod 2 kanały ADC niestety (po jednym w każdym porcie). Jeśli chodzi o napęd to będą to przerobione silniki z pololu, przeróbka dotyczy zmiany zębatek w przekładni, co da mi małe przełożenie i ośkę z tyłu do podłączenia enkoderów. Zasilanie - 2 akumulatorki 300 lub 370mAh, opcjonalnie te same co w Tsubame 350mAh (wszystko zależy od tego, które będą lepiej pasować do całości). Tyle jeśli chodzi o początek, postępami prac postaram się dzielić na bieżąco. 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Styczeń 23, 2012 Udostępnij Styczeń 23, 2012 Jak idą prace? Trochę czasu już minęło 🙂 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź