Skocz do zawartości

Problem z serwem

paczkaexpres

Pomocna odpowiedź

Witam.

Kupiłem ostatnio serwa podwozia BlueBird BMS-136MG.

Mam teraz z nimi mały problem gdyż nie jestem w stanie ich uruchomić ,to znaczy serwo działa ale są tak jakby 2 stany maksymalne wychylenie w lewo i maksymalne wychylenie w prawo.

Do sterowania nimi używam sygnału prostokątnego o długości od 1000us do 2000us z 20ms przerwy między kolejnymi sygnałami . reakcja jest tak że od 1450us do 1us obraca się maksymalne w jedną stronę a od 1450 wzwyż w drugą stronę . Może kiedyś spotkaliście się z podobnym problemem i wiecie jak go rozwiązać.

nanab, chyba jasno jest napisane, że serwo przyjmuje tylko dwa położenia, co raczej normalne nie jest 😋

paczkaexpres, jeśli jesteś pewien, że podajesz prawidłowy sygnał sterujący, to po Twoim opisie sądząc, masz zablokowany potencjometr: jest cały czas ustawiony w jednym położeniu i przez to serwo nie wie, że już się obróciło do zadanej pozycji. Zamiast się zatrzymać w odpowiednim miejsccu, kręci aż dojdzie do mechanicznej blokady.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.