Skocz do zawartości

Line Follower Pierwszy Sprawdzenie Schematu

Atom

Pomocna odpowiedź

Witam wszystkich.

Pragnę wykonać pierwszego samodzielnego robota.

Zacząłem od schematu oczywiście 😅 .

To jest płytka główna i dopiero jak zostanie sprawdzona zabiorę się za dalszą część schematu.

Wrzucam obrazek i do tego załącznik jeżeli ktoś by chciał zobaczyć w EAGLE.

No cóż z góry dziękuje i licze na miłosierdzie. 😋

Pozdrawiam.

Schemat.rar

Atom, AREF przez kondensator 100nF do masy. AVcc przez filtr LC (cewka 10uH do Vcc, kondensator 100nF do masy), i nie łącz go z AREF.

I może nie błąd, ale odwróć diody i podłącz je do Vcc, zamiast do masy.

Czyli, AREF zmiast zasilania 5+ mam zastąpić GND?

AVCC mam dać i cewke i kondensator do masy, czy mam tu prawo wyboru?

Przepraszam ale dopiero zaczynam. 🙂

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Z czego układ będziesz zasilał? uważaj na +5V, które możesz podać przez złącze ISP programatora. Poza tym w kwestii merytorycznej- brakuje paru węzłów !. Skoro się dopiero uczysz to warto abyś sobie wyrobił dobre,prawidłowe podstawy. Co do jeszcze elegancji i estetyki- przyjęło się prowadzić wspólne dodatnie potencjały do góry (+5V) a ujemne bądź masę w dół- schemat jest czytelniejszy.

Zamierzam zasilac z lipol 7V okolo może to duży błąd ale tego nie przemyślałem. 🙄

Co do estetyki to masz w 100% racje. Muszę poznać te wszystkie zasady dotyczące tworzenia schematów. 🙂

Atom, w takim razie przyda Ci się stabilizator na 5V, popularny tutaj L7805 lub L4940-V5, w dokumentacjach tych stabilizatorów powinien być schemat, tutaj na forum również.

Do pełnego poprawienia schematu brakuje AREF kondensatorem do GND, nie do zasilania.

Ogólnie - na schemacie ideowym nie musisz łączyć ze sobą wszystkich punktów zasilania i wszystkich GND. Od tego masz symbole - wystarczy że dasz tę 'strzałkę' lub symbol masy. Przy robieniu płytki i tak te punkty będą ze sobą połączone.

• Lubię! 1

Stablilizator wporządku, przynajmniej mi sie tak wydaje. 🙂

i

główny schemat poprawiony:

Cóż jeżeli schemat będzie sprawny zabieram się za czujniki i mam nadzieje że jutro trafią do tego tematy. 🙂

Atom, na schemacie może i w porządku, ale z tego co mi się wydaje, to ten stabilizator jest w smd i to niekoniecznie taki, jaki będziesz miał.

Poszukaj biblioteki linear, wewnątrz niej grupę 78* i element 7805TV, bo jego najpewniej użyjesz. Posłuchaj też kolegi Barto w kwestii strzałkowania góra/dół.

Inny bardzo istotny szczegół - na schemacie stabilizatora, sygnał na wejściu i wyjściu masz opisany tym samym symbolem - Vcc. To jest błąd, ponieważ na płytce spowoduje to połączenie ich, czyli zwarcie wejścia z wyjściem, co jest niedopuszczalne. Użyj innego symbolu do opisania zasilania wejścia stabilizatora.

Polecam też ten tutorial Eagla:

i wszystkie kolejne części.
  • Pomogłeś! 1

Wszystko wg waszych porad poprawione tylko nie wiem czy o taki symbol zasilania przy stabilizatorze chodziło. I odnośnie tego stablilizatora to mam pytanie z czym to się je? Będzie to oddzielna płytka czy zostanie to połączone z głównych schematem?

Atom, chodziło o inny, ale inny w jednym miejscu, Ty natomiast zrobiłeś dokładnie to samo, tylko z innym symbolem...

To zależy od Ciebie, najlepiej żeby to było na jednej płytce. Po prostu układ ze stabilizatorem narysuj na tym samym schemacie.

Masz jeszcze jeden błąd: kondensatory 100nF przy mostku. One służą do filtrowania zasilania, nie oznacza to, że mają być połączone szeregowo z mostkiem i zasilaniem. One mają być pomiędzy zasilaniem a masą, blisko mostka, tak jak np kondensator C1 na Twoim schemacie.

Polecałbym Ci porozglądać się na forum po różnych schematach, poczytać trochę podstaw, bo widzę, że troszkę na ślepo to robisz i nie do końca rozumiesz co się dzieje.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.