Skocz do zawartości

Linefollower PCB (Nowy Problem)

Pomocna odpowiedź

Napisano

Proszę o sprawdzenie schematu.Jest to mój pierwszy schemat więc proszę o wyrozumiałość.

Jest to schemat z tutoriala dot. linefollowerów tylko, że trochę go zmieniłem.

Zasilam 4x Akumulator AA.

Co do schematu z podłączeniem resetu - do czego ma być podłączony przycisk resetu - (drugi styk) (Do VCC czy GND) ?

EDIT: Gdzie w Eaglu znajdę przycisk (Nazwa biblioteki)

Mikrokontroler jest resetowany stanem niskim-przyciskiem zwierasz pin RESET do masy. Wszystko jest napisane w jego dokumentacji. W schemacie jest sporo do poprawy.

Przejrzyj również WIELE innych schematów na forum, bo występuje to niemal w każdym schemacie- PRZEDE wszystkim podłączenie napięcia AREF i AVCC, reset nie może być na stałe zwarty do masy- zaprogramujesz mikrokontroler, ale program nie wystartuje,brak złącza do programowania (ISP).

Z zasilaniem będziesz miał problem. Zwykły stabilizator np LM7805 potrzebuje ponad 7V zasilania na wejściu. W grę wchodzi jedynie stabilizator o niskim spadku napięcia (Low Drop Output;LDO) np LM2940-5. Zasilanie bezpośrednio z akumulatorków nie jest zbyt "szczęśliwym" rozwiązaniem.

Gorąco polecam użyć wyszukiwarki forum i zobaczyć, jak powinny wyglądać schematy/jakie błędy są popełniane.

Biblioteka Eagle'a bodajże switch-omron.

• Lubię! 1

Dobra poprawiłem schemat.Złącza do programowanie nie ma bo skleciłem osobny programator.

Podstawowy problem to brak jakichkolwiek kondensatorów.

Tak naprawdę przejrzyj schematy innych osób, bo błędów jest tu więcej, a pisanie tego samego co tydzień staje się nudne.

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...