Skocz do zawartości

Laser sensor dla sumo robota

Pomocna odpowiedź

Napisano

czesc,

zamierzam budowac robota sumo (do 3 kg.). jakie czujniki (sensory) laserowe byliby w tym wypadku najlepsze? (nie uwzledniajac ceny) co trzeba uwgledniac wybierajac taki sensor?

dziekuje do przodu

I

p.s. sorry, nie mam niestety polskiej tastatury

Rozmiary. Spora część czujników laserowych jest raczej duża. Poza tym w sumo dość istotna jest częstotliwość pomiaru (10Hz to za mało, lepiej minimum 20Hz). Zwróć uwagę również na minimalny zasięg.

indiana, czyżbyś robił coś podobnego do Parazit'a (

) ? Myślę, że mógłbyś napisać maila do konstruktora tego i zapytać, coż to tam za sensor ma zamontowany (jest to konstruktor Master of Disaster, czyli na stronie balticsumo dane kontaktowe jakieś powinny być).
  • Lubię! 1

Dziekuje za odpowiedzi! 🙂

Bobby, robie wlasnie cos takiego jak Parazit. on uzywal senory laserowe. Ale jakie doklanie, dla konkurencji on tego chyba nie powie 👹 fajnie byliby nawei i lepsze niz u niego 💡

indiana, z tego co wiem, to konstruktor jest bardzo otwarty ze swoimi pomysłami, przynajmniej nienajnowszymi - master of disaster jest cały szczegółowo opisany w internecie, więc taką informację jak typ/model czujnika zastosowanego w robocie pewnie by przekazał 🙂

Wielkie dzięki Bobby za linka. Potwierdziło się moje jedno przypuszczenie co do japońskich sumo. Prowadzę już pracę nad wprowadzeniem tego w życie (nie, nie chodzi o magnesy) 😃. Co do konstruktora to potwierdzam, że jest bardzo otwarty. Nie wiem z czego to wynika- czy z chęci bardzo dużej współpracy i szerzenia postępu czy też z pewności siebie, że i tak nikt nie zrobi lepszego w Europie (a tu się pomylił).

bobby dzieki za linka. master of desaster to juz starszy pan 😃 parazit jest duzo szybszy

barto@ jakie twoje przypuszczenie o japonskich sumo? podobno ten konstruktor pomaga zrobic sumo popularnym "sportem" i otrzymuje tez duzo od sponsorow... masz zamiar wygrac w nastepym roku przeciwko niemu 😃

Barto, chodzi o podnoszenie poziomu konstrukcji w Europie raczej, cała ichniejsza ekipa jest bardzo otwarta - wystarczy spojrzeć poniżej:

http://www.balticrobotsumo.org/default.asp?itemID=31&itemTitle=Build%20your%20own%20MiniSumo

http://www.balticrobotsumo.org/default.asp?itemID=30&itemTitle=Build

https://picasaweb.google.com/117249159027424923020/EKRMS102

I na koniec cytat:

I think this article might be useful for our robotic community, because it will help you to build better, stronger, faster robots. More, more robots!

🙂

Nie chce robić offtopu, ale odpowiadając na pytanie. Walczyłem z Wolfem i wygrałem bez większego problemu. Jednakże oni bardzo mają parcie na poziom japoński, osiągalny jedynie z magnesami neodymowymi i metalowymi ringami, ale to już historia na zupełnie osobny temat.

Co do moich przypuszczeń 😉- jak się uda zrobić to pokażę na zawodach. Narazie nie ma się czym chwalić.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...