Skocz do zawartości

Pierwszy robocik-potrzebny prosty i zrozumiały schemat.

Pomocna odpowiedź

I tak i nie 😉 . Ponieważ jak trochę oddalisz czujnik od linii to już będzie inaczej reagował.

A tak, na wszelki wypadek potencjometrem sobie elegancko podkręcisz i będzie na pewno działało 😃

zrób płytkę na warstwie bottom unikaj kątów prostych i ostrych, zrób większe odstępy między ścieżkami, zrób polygon dla masy i możesz użyć rezystorów mniejszej mocy. 🙂 Czym będziesz zasilał układ? I tak w ogóle płytka jest nie zgodna ze schematem masz połączone złącze do zasilania z złączem do pierwszego silnika. W ogóle cała płytka jest zwalona 😃.

Przerysuj schemat ożywając funkcji NET(pod opcją polygon) do łączenia elementów na schemacie a następnie kliknij board na górze wtedy będziesz miał zaznaczone co z czym połączyć na płytce(zaznaczone to będzie żółtymi liniami). Elementy na płytce łącz opcją route(nad opcją wire). Unikniesz w ten sposób błędów.

Zasilaniem będą 4 akumulatorki AA. Czyli w końcu jakich rezystorów mam użyć? Każdy mówi co innego, ja się już gubię. 👹

Zacząłem rysować od nowa płytkę i wyszło to tak. Teraz to jakoś wygląda?

projekt2sch.brd

Zmieniasz nazwę ścieżki(masy) na( np.GND)(opcją name). Następnie w change(opcja pod ikonka klucza oczkowego) ustawiasz orphans on i isolate na np 0,05(poeksperymentuj z isolate) potem opcja poligon rysujesz kwadrat dookoła płytki i zmieniasz nazwę na taka jaka nadałeś ścieżce masy. Podczas zmieniania nazwy zaznaczasz "the entire signal"

Nie chce mi się już tego zmieniać, więc tak zostaje. 😉 Dzisiaj nanoszę na laminat, a jutro wytrawiam.

[ Dodano: 06-11-2011, 12:05 ]

A co z tymi rezystorami? Jakich mam w końcu użyć?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...