Skocz do zawartości

[C] Atmega8. Nie zapisuje wartości liczbowej z AC pod zmienną...

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam serdecznie.

mam dziwny problem ze swoją atmegą 8. Wkleję tutaj mniejszą część całego kodu w której jest problem:

if(przycisk_c(2)) // opcja pomiaru.
	{
		min=40;
		max=0;
		CzyscLCD();

while(1)
		{
			for(i=0;i<20;i++)
			{
				pom+=(unsigned int)pomiar();

if(i==19)
				{pom=(int)(((pom*0.351)/20));}
			}

if((int)pom>max) <-TUTAJ NAJPRAWDOPODOBNIEJ PROBLEM.
			{
				max=pom;

}

if(przycisk_c(1))
			{
				break;
			}
			if(max<10)
			{cyfry=1;}

else if(max<100&&max>=10)
			{cyfry=2;}
			else
			{cyfry=3;}

CzyscLCD();
			char buf[4];
			itoa (max,buf,10);
			WyswietlLCD(buf, cyfry);

}

Pom, to funkcja robiąca pomiar przetwornika A/C. Działa ona poprawnie i wyświetla poprawne wartości. Mi chodzi jednak o to aby wyświetlona została jedynie maksymalna wartość odczytana przez przetwornik. Jednak przy tak zapisanym kodzie wyświetlana jest wartość którą wpiszę u góry do max, czyli w tym wypadku "0".

Jeżeli w if zapiszę max=min to wyświetlana zostanie wartość 40.

jeżeli zapiszę tak:

if(pom>max)
{
     max_buf=pom;
     max=max_buf;
}

i np. max zainicjalizuję z wartością 150,i wyświetlam max_buf to wartość max_buf jest znowu wyświetlana ciągle(zmienia się wraz z wartością pomiaru) ale tylko dla wartości większych od 150.

Takze moje pytanie:

Dlaczego do zmiennej max, nie jest zapisywana wartość pom w if?

Pozdrawiam.

Mazur.

według mnie problem leży tutaj

przy maksymalnej wartości możliwej do uzyskania przez przetwornik, wynik to nadal nie więcej niż 18. Pewnie też nie używasz zmiennych typu float, więc po pierwszej operacji mnożenia uzyskiwane jest 0 (pom*0.351). Można by to uprościć dzieląc od razu przez zaokrągloną wartość całkowitą, czyli (1/0.351)*20=56,98 ~ 57 🙂

według mnie problem leży tutaj

przy maksymalnej wartości możliwej do uzyskania przez przetwornik, wynik to nadal nie więcej niż 18. Pewnie też nie używasz zmiennych typu float, więc po pierwszej operacji mnożenia uzyskiwane jest 0 (pom*0.351). Można by to uprościć dzieląc od razu przez zaokrągloną wartość całkowitą, czyli (1/0.351)*20=56,98 ~ 57 🙂

No jak to? Przecież zakładajac ze pomiar jest 8 bit (pozniej będzie 10) to maksymalna liczba to 256*0,351=~90?

I dlaczego dzielić przez zaaokrągloną wartość? Ten dzielnik wynika ze średniej arytmetycznej z 20stu pomiarów.

Pozdrawiam i dzięki za wszelkie odpowiedzi.

kolega grabo ma rację mówiąc, że wynik będzie zero, ponieważ atmega8 nie wspiera zmiennych typu float.